Potrivit unui comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, analizele din luna august din cadrul programului de supraveghere a aprovizionării cu apă potabilă a populaţiei au scos la iveală probleme privind apa din Ceica şi Diosig.

Astfel, apa care curge la robinetele din Diosig are un conţinut mare de arsen, iar cea care curge în fântâna arteziană din centrul localităţii Ceica este radioactivă, având un conţinut de amoniac de 18 ori mai mare decât valoarea normală.

Primăria comunei Ceica are obligaţia să informeze permanent populaţia asupra calităţii apei din aceasta sursă, prin plăcuţe ce avertizează că apa nu este bună de băut şi nici nu este recomandată a fi folosită de sugari şi copii mici.

Pe lângă Ceica şi Diosig, inspectorii sanitari au mai controlat apa din reţeaua publică, fântânile arteziene şi ştrandurile din Aleşd, Ştei, Hidişelul de Sus şi Vadu Crişului. "Din rezultatele buletinelor de analiză se constată că probele prelevate din reţeaua de aprovizionare cu apă din localităţile Hidişelu de Sus şi Ceica se încadrează în parametrii de potabilitate prevăzuţi prin Legea nr.458/2002", se arată în comunicat.

Însă nici apele din celelalte localităţi inspectate nu sunt tocmai curate. Potrivit DSP, în patru localităţi s-a găsit clor rezidual liber, iar în două pH-ul avea valori necorespunzătoare. De asemenea, în alte două localităţi parametrii microbiologici erau depăşiţi, la fel şi cei privind culoarea, gustul şi turbiditatea.

În ciuda importanţei acestui subiect, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor, Dorel Ţîrţ, a refuzat să spună care sunt aceste localităţi, pe motiv că există posibilitatea ca unele administraţii locale să-şi fi remediat deja problemele.