Pe malul stâng al Crişului Repede, în extremitatea podului Ferdinand a fost montat joi, un sistem de iluminat cu ajutorul panourilor solare, acesta nefiind alimentat de la municipiu, ci folosind energia solară.

"Sistemul montat, care este în fază de prototip, este format dintr-un stâlp metalic de 6 metri, un corp de iluminat de 60 W ce înglobează tehnologie LED de mare putere, alimentat cu ajutorul panourilor solare. Energia solară este înmagazinată pe timpul zilei în acumulatori şi este utilizată de corpul de iluminat pe timpul nopţii", se arată într-un comunicat afişat pe site-ul Primăriei.

Panourile solare produc o autonomie de 32 de ore în absenţa totală a energiei solare, asigurând fluxul luminos maxim chiar şi în condiţii medii anuale de producere a energiei. Prin controlul energiei electrice şi a fluxului luminos, sistemul poate funcţiona singur până la 48 de ore.

"Sistemul asigură un iluminat corespunzător conform standardelor luminotehnice indiferent de anotimp sau condiţiile meteo şi este complet automatizat", se mai precizează în comunicat.

Reprezentanţii municipalităţii menţionează că instalarea sa este simplă, cu costuri reduse, nefiind necesare lucrări ample de spargere de trotuare, nici de canalizare pentru racordarea clasică la reţeaua de energie electrică.

Proiectul pilot făcut de Primăria Oradea şi Luxten vizează reducerea consumului de energie şi a emisiilor de dioxid de carbon, prin utilizarea resurselor regenerabile. El este finanţat în totalitate de Luxten Lighting Company.