Cea de-a treia ediţie a Festivalului Luminii organizată la Oradea i-a scos din casă pe sute de tineri, dar nu numai. Organizat de Cercetaşii României în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, festivalul doreşte să atragă atenţia asupra lucrurilor simple şi să îi facă pe participanţi să uite de griji.

"Festivalul Luminii înseamnă o deconectare de tot. Îndemnăm oamenii să se bucure de orice lucru oricât de mărunt ar fi el", a spus cercetaşul Felix Borza, în vârstă de 15 ani.

Pentru a crea o atmosferă propice, organizatorii au întins pe toate aleile Parcului 1 Decembrie peste 12.000 de lumânări, care au luminat în bezna nopţii. Pentru prima oară, festivalul a primit aprobarea Primăriei ca în intervalul orar 21-23 iluminatul public din parc să rămână închis.

Pe alei au fost expuse fotografii şi picturi, iar în centrul parcului au venit dansatori, iluzionistul Eduard Maliţa şi asistenta lui Bianca, cercetaşi şi clovni, care au strâns prin spectacole mulţimea în jurul lor.

Pe una dintre aleile care duce spre Casa de Cultură a Sindicatelor au început apoi recitalurile, printre care un duet de marimba şi pianină, dar şi melodii cântate de artişti locali la chitară clasică şi violoncel. Au urmat şi proiecţii de filme de scurt-metraj realizate de Ciprian Ciuciu şi Marcel Adorjan.

În cadrul festivalului a avut loc şi o nouă ediţie a evenimentului "Lecturi urbane", în cadrul căruia orădenii au fost invitaţi să citească volume puse la dispoziţie de Biblioteca Judeţeană, dar şi donate în librării.

Chiar dacă în alte oraşe din ţară festivalul nu s-a mai ţinut din cauza frigului, orădenii nu au rămas în casă şi au ieşit să se bucure de lucrurile simple, în lumina lumânărilor.