Pentru al doilea an la rând, Târgul de Paşti din Piaţa Unirii a programat, tocmai în ziua în care credincioşii catolici şi reformaţi sărbătoresc Învierea, demonstraţia unui vechi obicei unguresc: stropitul fetelor.

Vremea n-a ţinut însă cu tinerii veniţi din Borş şi Biharia special pentru a demonstra că duc tradiţia mai departe şi, pentru că ploua, şi-au mutat reprezentaţia în Pasajul Vulturul Negru.

"Dorim să continuăm tradiţia începută anul trecut, când a fost primul eveniment în acest sens în centrul oraşului. Având în vedere că este vorba de Paşti şi despre stropit, suntem stropiţi destul de bine şi de Dumnezeu, de sus", a spus preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, în deschiderea evenimentului, aluzie la ploaia deasă care a căzut duminică.

După ce au dansat, îmbrăcaţi în straie tradiţionale ungureşti, tinerii au trecut la momentul pentru care s-au adunat. Sub privirile a câtorva zeci de oameni, o fată aleasă pentru "sacrificiu" a fost ţinută de mâini de doi băieţi, să nu fugă, în timp ce un al treilea a udat-o cu căni cu apă. Fireşte, doar după ce i-a cerut voie fetei care, strângând din dinţi, i-a spus: "Szabad!".

Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, a Consiliului Judeţean, a organizat demonstraţia, în parteneriat cu Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune.