Potrivit unei analize efectuate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, în luna februarie au fost înregistrate 5.515 de dispoziţii de desfacere a contractelor individuale de muncă, în timp ce, în aceeaşi perioadă, au fost înregistrate numai 4.087 de noi contracte individuale de muncă.

Totuşi, pe parcursul lunii februarie s-a înregistrat o creştere cu 7,29% a contractelor de muncă înregistrate, dar şi o scădere a numărului de dispoziţii de desfacere a contractelor individuale de muncă cu 6,57%. De asemenea, numărul de angajatori înregistraţi la ITM Bihor a crescut cu un procent de 16,29%.

În luna februarie, la ITM au fost înregistrate 8 notificări privind intenţiii de concediere colectivă în perioada februarie-iunie 2010, în conformitate cu Codul Muncii. Notificările anunţă concedierea unui număr estimativ de 4.360 salariaţi din diferite sectoare de activitate, precum protecţie şi pază, construcţii şi rafinării.

Dintre aceştia, 3.830 sunt angajaţi ai unor societăţi comerciale care fie deţin puncte de lucru şi în alte judeţe, fie sunt firme din alte judeţe care au puncte de lucru în Bihor.

Pe de altă parte, în cadrul controalelor efectuate în luna februarie, ITM a sancţionat nu mai puţin de 141 dintre cei 168 de angajatori verificaţi în campania naţională „O zi pe săptămână". Cele 349 de amenzi contravenţionale au o valoare totală de 236.800 lei.

În cadrul controalelor, inspectorii au identificat 31 de angajatori care practicau munca la negru, 68 persoane fiind angajate fără forme legale. Numai pentru aceste abateri, inspectorii au dat amenzi în valoare de 172.500 lei.

De asemenea, inspectorii ITM au descoperit alte 3.500 de deficienţe şi au dispus remedierea acestora. Cele mai frecvente sunt: neîncheierea contractelor individuale de muncă, neîntocmirea actelor de modificare clauze existente în contractul individual de muncă şi neîntocmirea corespunzătoare a foilor colective de prezenţă, nerespectarea prevederilor legale cu privire la repausul săptămânal, nerespectarea prevederilor legale cu privire la munca suplimentară, neîntocmirea fişei postului, neîntocmirea regulamentului intern, neplanificarea concediilor de odihnă, neachitarea drepturi salariale, neacordarea sporului pentru munca prestată în zilele de sărbători legale, nerespectarea prevederilor cu privire la munca de noapte.

În luna februarie, pentru neconformităţile constatate pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă, a fost dispusă sistarea activităţii unui număr de 17 instalaţii de muncă, majoritatea acestora fiind echipamente electrice, poduri rulante sau macarale care nu erau autorizate.