La noi, până nu moare cineva, lucrurile nu se pun pe făgaş normal! O dovedeşte tragedia de săptămâna trecută, când o fetiţă de 7 ani şi-a pierdut viaţa înecată în apă de jumătate de metru adâncime, după ce o conductă de evacuare din ştrandul Ioşia a absorbit-o aproape în întregime.

Cazul a şocat o ţară întreagă nu doar prin drama fetiţei, cât şi prin neglijenţa flagrantă a angajaţilor ştrandului. Copila a murit pentru că aceştia dăduseră drumul la apă fără să anunţe oamenii din bazin şi fără ca gura de evacuare să fi fost asigurată cu gratii! BIHOREANUL vă dezvăluie detalii înfiorătoare ale acestei drame...

Ceasul rău

La cei 7 anişori, Elisabeth Haidău era elevă în clasa întâi la Liceul Teologic Penticostal Betel din Oradea. Tatăl ei, Ioan Haidău, este pastor la Biserica Betel, iar mama, Felicia, profesoară de istorie-geografie la aceeaşi şcoală.

gura de scurgere.jpgSâmbătă, 4 iunie, vremea era frumoasă şi, la fel ca alţi 2.000 de oameni, micuţa a mers, împreună cu cei doi frăţiori, cu mama şi bunica lor, la Ştrandul Ioşia. Era trecut binişor de ora 16 când unul din cele două bazine de adulţi intrase în golire. Apa era adâncă de vreo 60 de centimetri, iar Elisabeth se scălda cu alţi copii în voie. Nimic n-o putea opri să se bucure de bălăceală, când, la un moment dat, a dispărut sub apă!

Degeaba a sărit după ea un bărbat, angajat al echipajului de descarcerare de la Ştei al ISU, care se afla în timpul liber la ştrand. Deşi salvator profesionist, nici măcar el n-a reuşit s-o smulgă de unul singur din ghearele morţii. Forţa sorbului era atât de mare încât o înghiţise aproape de tot.

În agonie

03 Adrian Marina.jpgSecundele treceau periculos. Salvamarul Adrian Marina (foto) era aproape de bazin când a auzit strigătele de ajutor: "Am sărit imediat în apă şi am fugit spre gura de scurgere. Fetiţa era cu faţa în sus, cu corpul tras în canal până la piept şi cu mâinile depărtate de corp". Ţintuită pe fundul bazinului, Elisabeth nu mai avea nicio reacţie. "Era inertă, cu capul lipit de fundul bazinului. Am prins-o de mână, mai era un bărbat cu mine (n.r. - salvatorul de la Ştei), şi am început să tragem de ea. Era ca "betonată", nici nu se mişca", povesteşte tânărul de 20 de ani, încă afectat de episodul prin care a trecut.

În ajutorul celor doi a sărit şi portarul, şi un instructor de înot, care la un moment dat a reuşit să ridice faţa fetei de sub apă, cât să poată lua aer. Dar, în loc să stea deoparte, curioşii se buluceau în bazin făcând valuri, astfel că Elisabeth ajungea mereu sub apă. "Strigam să vină mecanicul să oprească pompele care trag apa din bazin, ca să putem scoate fetiţa. Instructorul de înot o ţinea de cap cu faţa deasupra apei, iar eu şi colegul de la poartă împingeam lumea înapoi să facem loc", spune Adrian.

Fetiţa a fost scoasă abia după 3-4 minute de chinuri. Încă mai avea puls şi dădea semne că-şi revine după ce asistentul medical din ştrand i-a acordat primul ajutor pe marginea bazinului. "Când i s-a făcut respiraţie gură la gură a şi vomitat", afirmă salvamarul. Iniţial, echipajul SMURD sosit în 4 minute a reuşit să o resusciteze. Dar, câteva zeci de minute mai târziu, s-a stins în mâinile medicilor de la Unitatea de Primire a Urgenţelor a Spitalului Judeţean.

Golire pe negândite

Tragedia a stârnit o indignare generală, cu atât mai mult cu cât situaţii similare s-au mai petrecut în ştrandurile locale, fără să fi fost învăţătură de minte. "În ultimii 5 ani e al treilea caz de absorbţie în sorbul de evacuare. Traumatismele sunt foarte puternice, deoarece puterea de aspirare este foarte mare. Nu înţeleg cum ştrandurile pot funcţiona astfel, din moment ce există sisteme de protecţie speciale", declara dr. Hadrian Borcea, şeful SMURD.

De ce lipsea grilajul de la gura de evacuare a apei, de ce se golea bazinul cât timp oamenii erau înăuntru, de ce nu fuseseră anunţaţi prin staţie sau obligaţi să iasă din bazin, aşa cum era normal? Erau întrebări care reveneau obsesiv. În multitudinea de ipoteze ţesute în jurul poveştii, ba că micuţa ar fi fost lăsată nesupravegheată, ba că salvamarul nu ar fi intervenit, ba că SMURD-ul ar fi ajuns cu întârziere (ultimele două evident nereale), martorii susţin la unison că vina aparţine în primul rând angajaţilor ştrandului. "Nu ne-a anunţat nimeni că se goleşte bazinul. Nu s-a anunţat prin staţie şi nici nu a venit nimeni să spună: "Scoateţi lumea afară din apă!". De fapt, nu ne-a anunţat niciodată. Din sezonul trecut lucrez aici şi niciodată nu am fost anunţaţi că se goleşte bazinul", recunoaşte chiar şi salvamarul.

De musai

03 Florin Alexandru.jpgDeşi în urma tragediei platoul ştrandului s-a transformat în studio pentru televiziunile care transmiteau orice detaliu legat de moartea fetiţei, conducerea Administraţiei Domeniului Public (ADP), regia de care aparţine ştrandul, s-a ferit de declaraţii. Singurul trimis să dea piept cu jurnaliştii a fost purtătorul de cuvânt, Florin Alexandru (foto), care susţine că regulamentul de funcţionare a ştrandului prevede de ani buni că apa din bazine se goleşte după ora 16. Numai că acest lucru nu era afişat nicăieri.

"Cele două bazine pentru adulţi se golesc alternativ. Cel cu o zi vechime se goleşte de regulă după ora 16, ca să poată avea apa proaspătă a doua zi. Golirea se anunţă de către un angajat, prin staţie sau verbal. De data asta, omul nostru a anunţat verbal, de la capătul bazinului", afirmă Alexandru, adăugând că dacă bazinul s-ar goli abia după programul cu publicul pe dimineaţă nu ar fi umplu. Or clienţii, majoritatea pensionari, fac gură dacă nu au apă destulă. "Golirea se face cam în două ore, apoi o oră-două se face dezinfecţia, după care urmează spălarea şi verificarea stării bazinului, maxim 10-15 minute. Umplerea durează mai mult, pentru că avem probleme cu apa rece, instalaţia e veche, şi dacă vrem să avem apă în bazin de 1,60-1,70 metri, totul durează 8-10 ore. Operaţiunea e supravegheată de mecanic, pe timp de noapte", explică el.

Acum se poate!

Reprezentantul ADP recunoaşte că în activitatea ştrandului există şi "lacune", mai ales că, până vinerea trecută, nici o regulă dintre cele menţionate de el, cu excepţia orei de golire, nu erau trecute pe hârtie, deci puteau fi uşor încălcate. "De acum, atât procedura cât şi regulamentul vor fi specificate şi în fişa postului angajaţilor", promite Alexandru.

Păcat că şefii lui s-au trezit să impună şi reguli abia după o nenorocire. La fel cum, tot abia acum, şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor a constatat subit că ştrandul e pericol public, amendând ADP cu 20.000 de lei. Motivele: grilajele din ştrand nu erau fixate, iar regulamentul era incomplet şi necunoscut de clienţi. CJPC a dispus şi o nouă modalitate de golire a apei: după ora 18, şi numai dacă în bazine nu se mai află oameni!

03 Traian Bejan.jpg"Părerea mea e că de la simplii angajaţi până la cei de la ADP care trebuiau să facă controlul ştrandului toţi sunt vinovaţi. Mecanicul nu trebuia să dea drumul la apă dacă în bazin erau consumatori, mai ales dacă nu era grilajul pus. La fel, vinovaţi sunt administratorul şi cel care răspunde de calitatea apei", opinează comisarul şef Traian Bejan (foto), care promite controale "săptămânal sau la două săptămâni".

Într-un final, sâmbătă dimineaţă, ştrandul s-a redeschis, majoritatea solicitărilor CJPC fiind remediate. Grilajele au fost înlocuite şi bazinele revopsite, mai puţin cel în care a fost absorbită fetiţa şi cel pentru copii, aflat în renovare. Restanţe au rămas la panourile de afişare. Iar la controlul premergător deschiderii, comisarii au mai găsit, culmea, un grilaj care încă se mişca, deşi fusese sudat în două locuri...

Cine-i vinovat?

03 Bimbo.jpgÎntre timp, autopsia a relevat că micuţa Elisabeth a murit din cauza "asfixiei prin înec". Lunea trecută, părinţii au înmormântat-o la Lugaşu de Jos, în prezenţa a o mie de persoane şi, încă şocaţi, nu au mai apucat să facă plângere. Parchetul Oradea a demarat însă din oficiu o anchetă, pentru ucidere din culpă. Tardiv, la cinci zile după accident, a reacţionat şi municipalitatea, suspendându-i temporar din funcţii pe administratorul ştrandului, Gheorghe Sime, pe inginerul Florentin Avram şi pe lăcătuşul Daniel Fâşie.

Apoi, s-a aşternut din nou tăcerea, fuga de presă, tupilarea pe după purtătorul de cuvânt sau răspunsurile monosilabice. Cel mai elocvent a aparţinut directorului tehnic al ADP, Bimbo-Szuhai Tibor (foto). Întrebat într-o intervenţie televizată dacă şi-ar lăsa copilul să se bălăcească în ştrandul Ioşia, omul care teoretic trebuia să controleze absolut tot ce se întâmplă în ştrand a spus sec: "Nu". Ştia el şi de ce...


ÎN PIERDERE
Ştrandul pensionarilor

Ştrandul Ioşia a fost mereu "Cenuşăreasa" oraşului, fiind cunoscut ca un ştrand social, deoarece e  frecventat în cea mai mare parte de pensionari, care au gratuitate. Florin Alexandru susţine că înainte de deschiderea sezonului, de Paşti, ştrandul era reabilitat şi bazinele arătau ca noi, dar se erodează repede din cauza apei geotermale.

În ultima perioadă, investiţiile au fost reduse, deoarece în curând ştrandul va intra în modernizare totală. Valoarea proiectului, finanţat din fonduri nerambursabile, se ridică la 7,5 milioane de euro, şi presupune modernizarea bazinelor existente, dar şi construirea altora noi, amenajarea zonelor verzi şi a locurilor de joacă, ridicarea unei clădiri care să găzduiască terapii medicale, dotarea cu echipamente de divertisment acvatic şi cu mobilier urban, precum şi reabilitarea reţelei de iluminat public.

Atât ştrandul Ioşia, cât şi cel Municipal, care şi el intră în modernizare, aici urmând să fie realizat Complexul Nymphaea, merg în pierdere. La Ioşia, anul trecut, veniturile proprii au fost de 224.732 lei, iar cheltuielile de 717.539, în vreme ce la Ştrandul Municipal veniturile proprii s-au situat la 317.986, iar cheltuielile la 799.986 lei. Diferenţa e acoperită de municipalitate.