Dr. Gheorghe Carp a organizat, luni, o conferinţă de presă la finalul celor patru luni de interimat (1 noiembrie 2013 - 1 martie 2014) pe care le-a avut în calitate de manager al Spitalului Municipal "Gavril Curteanu", arătând că în această perioadă instituţia medicală cu peste 1.000 de paturi a trecut de la pierderi pe profit.
Înainte să-şi prezinte bilanţul, dr. Carp a fost felicitat de primarul Ilie Bolojan pentru că şi-a asumat să preia responsabilitatea schimbării situaţiei de la Municipal. "Ajunsesem să acumulăm arierate, care ne creau probleme. Vreau să-i mulţumesc că a acceptat să restabilească echilibrul, iar acum lucrurile sunt în bună regulă", a spus primarul Ilie Bolojan. Acesta şi-a exprimat, totodată, recunoştinţa şi faţă de dr. Lucia Daina, care în acest timp a fost manager interimar la Spitalul Judeţean, dar şi în ce-o priveşte pe dr. Claudia Cladovan care a preluat din 1 martie conducerea interimară a Municipalului.
Gheorghe Carp a prezentat o situaţie financiară a secţiilor Spitalului Municipal din septembrie încoace. Dacă în septembrie a anului trecut, spitalul era pe minus cu 1,8 milioane de lei, în luna noiembrie datoriile au scăzut la 635.000 de lei, iar în ianuarie 2014, spitalul trecuse deja la un profit de 900.000 de lei. "Unele secţii erau pe plus, iar altele - cu pierderi foarte mari. La psihiatrie s-au înregistrat pierderi de peste 30 de miliarde de lei vechi în 12 luni", a arătat dr. Carp.
Secţiile cu cele mai mari pierderi au fost cele de Psihiatrie 2 şi 3, respectiv cea de chirurgie şi ortopedie pediatrică, care în luna septembrie 2013 aveau datorii de peste 1 milion de lei fiecare. "A fost neplăcut să constat că psihiatria, care avea în total circa 3 miliarde pierdere pe lună, a ieşit în ianuarie pe plus. Pentru că sunt pierderi care puteau să nu fie pierderi", a spus Gheorghe Carp.
Cum a fost posibil? "Am găsit o serie de situaţii bizare pentru mine. Cred că acea automulţumire ce caracteriza spitalele din Oradea s-a manifestat cu precădere la spitalul de neuro-psihiatrie. Ei lucrau după cutume vechi de peste 100 de ani. Exemplu elocvent: personalul mediu, în loc să fie folosit pentru asistenţa la patul bolnavului, era folosit pentru introducerea datelor. Într-o secţie trebuiau 5 angajaţi, în altă secţie 3 şi-n alta niciunul. Numai cele opt persoane au dus la pierderi de 2,5 miliarde de lei vechi", a mai afirmat managerul.
De asemenea, Gheorghe Carp a precizat că la Psihiatrie unii medici preferau să ţină internaţi bolnavii în acte chiar dacă aceştia nu aveau nevoie de atâtea zile de tratament. "Insistau pe anumită formă de spitalizare. Există spitalizare de zi, continuă şi de ambulatoriu. La ei mai există şi cronicii. Dacă CAS îţi dă 40 de zile de spitalizare şi tu ţii pacientul doar 20, iar în perioada rămasă tratezi un alt pacient, cheltuielile sunt aproape duble", a spus managerul.
Întrebat dacă impută cuiva pierderile, Carp a răspuns: "Dacă la sfârşitul exerciţiului financiar lucrurile sunt bune nu trebuie să le impuţi. Dorinţa noastră n-a fost să imputăm cuiva, ci să nu se mai întâmple. Toţi directorii din comitetul director al unui spital trebuie să-şi facă datoria", a mai spus dr. Carp.
Tot în conferinţa de bilanţ, Gheorghe Carp a dezvăluit că a găsit la Municipal în total 230 de litigii de muncă deschise de angajaţi. "Am avut discuţii cu toţi cei care sunt implicaţi în aceste litigii şi care au dat în judecată spitalul. Din 230 de persoane mai este o singură persoană care a rămas în litigiu. Este vorba despre un angajat care a fost sancţionat pentru mai multe greşeli şi a dat instituţia în judecată. Pentru restul am găsit soluţii după ce am apelat şi la consultanţa ITM-ului", a precizat actualul manager al Spitalului Judeţean.