În luna următoare, municipalitatea orădeană va începe recenzarea câinilor cu stăpân din oraş. Două echipe de lucru, din care vor face parte câte unul din medicii veterinari care au contract cu Direcţia Sanitar Veterinară şi angajaţi ai Primăriei, vor începe să numere câinii din oraş, cel mai probabil o echipă urmând să înceapă recensământul din zona Coriolan Hora, iar cealaltă din Podgoria.

Un regulament votat de Consiliul Local îi obligă pe orădeni să le răspundă recenzorilor la mai multe întrebări. Astfel, cetăţenii vor trebui să declare câţi câini au, adresa la care îi ţin, rasa, talia, sexul, culoarea şi vârsta patrupedelor.

Cei ai căror câini nu sunt sterilizaţi vor trebui să spună dacă sunt de acord sau nu să-şi sterilizeze patrupedul, iar dacă vor răspunde afirmativ, vor fi programaţi de medic pentru intervenţie, urmând ca jumătate din costul operaţiei să fie subvenţionat de municipalitate.

Dacă nu sunt de acord, pot fie să-şi sterilizeze pe cheltuiala lor câinele la un alt medic, fie să nu-l sterilizeze şi să plătească o taxă anuală de 100 lei. Odată cu recenzarea, câinii vor fi şi microcipaţi.