În luna august, RER Vest a preluat serviciul de salubrizare în 25 de comune din jurul Oradiei, iar de-atunci angajaţii companiei merg în fiecare sat, pentru a încheia contracte cu noii clienţi şi pentru a distribui pubelele şi sacii necesari colectării separate a deşeurilor.

În fiecare comună, echipele RER au întâlnit şi bihoreni care au refuzat să semneze un contract de salubrizare şi care din această lună vor rămâne cu deşeurile la poartă, deoarece operatorul de salubritate va goli doar pubelele clienţilor săi...

Sate la pas

Cele 25 de comune în care RER Vest este noul operator licenţiat sunt: Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Gepiu, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Husasău de Tinca, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sălard, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Toboliu şi Vârciorog.

Din august şi până acum, echipele RER au trecut pe la majoritatea porţilor din aceste comune, iar circa jumătate din totalul celor 40.000 de gospodării au încheiat contracte de salubritate.

Motivele pentru care atât de multe gospodării nu au încă contracte sunt trei la număr: echipele RER Vest nu au ajuns încă la poarta lor, proprietarii nu au fost găsiţi acasă, sau au refuzat să semneze documentul.

Exclusiv pentru clienţi

Bihorenii care au refuzat să semneze un contract cu RER Vest trebuie să ştie că Legea 101/2006, privind serviciul de salubrizare în localităţi, îi obligă să devină clienţi ai operatorului licenţiat. Potrivit actului normativ, „refuzul cetăţenilor de a încheia contracte de prestări servicii cu operatorii de salubrizare licenţiaţi se sancţionează cu amendă între 500 şi 1.000 lei”.

Pe lângă faptul că riscă o pedeapsă pecuniară, bihorenii care nu au încheiat un contract cu RER Vest vor constata și că rămân cu deşeurile la poartă. Din această lună, operatorul va ridica deşeurile exclusiv de la clienţii săi, aşa cum este şi firesc.

Până la urmă, aşa cum plătesc pentru energia electrică pe care o consumă, bihorenii trebuie să accepte şi costul care le asigură curăţenia nu doar în gospodăria proprie, ci şi în comunitatea în care locuiesc...