Orădenii dau semne că o duc tot mai bine. Bilanţul deşeurilor aruncate de locuitorii oraşului în 2015 arată că aceştia au lăsat mai multe gunoaie în tomberoane decât în 2014, indiciu că au avut mai mulţi bani pentru a cumpăra produse de tot felul.

În schimb, în ciuda eforturilor autorităţilor şi ale operatorului de salubritate RER Ecologic Service, orădenii nu s-au obişnuit să respecte regulile colectării selective, căci trimit în continuare spre reciclare deşeuri refolosibile în cantităţi nesemnificative. Chiar dacă riscă să fie sancţionaţi pentru asta...

Orădeanul şi deşeurile

Conform unui bilanţ prezentat de Direcţia Tehnică a Primăriei, în 2015 populaţia oraşului a aruncat 16.427 tone de deşeuri menajere, o cantitate în creştere faţă de 2014, când orădenii au lăsat în pubele şi containere 14.476 tone de deşeuri menajere, dar şi faţă de 2013, când au aruncat 11.783 tone.

Ţinând cont că, potrivit ultimului recensământ, Oradea are 196.367 locuitori, aceasta înseamnă că un orădean a aruncat anul trecut o medie de 83 kilograme de deşeuri. Lunar, înseamnă 7 kilograme de deşeuri menajere pe cap de locuitor.

La serviciu, orădenii aruncă şi mai multe gunoaie. De la firmele şi instituţiile din oraş, RER Ecologic Service a adunat 35.060 tone de deşeuri menajere, tot în creştere faţă de 2014, când s-au colectat 31.184 tone. Raportul arată că s-au mai strâns din oraş 15.186 tone deşeuri stradale şi 1.110 tone deşeuri din construcţii şi demolări. Aceste două categorii sunt în scădere faţă de anul precedent, când s-au aruncat 3.660 tone moloz şi 16.494 tone deşeuri stradale.

Fracţia... uşoară

Anul trecut, a crescut şi cantitatea deşeurilor reciclabile, dar nu prea spectaculos. Mai precis, în 2015 orădenii au lăsat în containerele cu capace galbene, în igluuri şi în sacii galbeni 2.009 tone deşeuri de ambalaje, ceea ce înseamnă, în medie, 10 kilograme pe cap de orădean. Ca urmare, dacă într-o lună un orădean a aruncat 7 kilograme de deşeuri menajere, în acelaşi interval de timp a depus doar 0,8 kilograme de deşeuri reciclabile.

Detaliat pe categorii, raportul arată că orădenii au aruncat 1.054 tone plastic (în creştere faţă de 2014, când cantitatea era de 903 tone), 705 tone de carton şi hârtii (cu 21 tone mai puţin decât în 2014) şi 198 tone sticlă (cu 60 tone mai mult decât în anul precedent). O schimbare semnificativă s-a înregistrat în ce priveşte cantitatea de deşeuri metalice colectate: în 2015, aceasta a fost de 51 tone, adică doar jumătate faţă de 2014. Semn că anul trecut locuitorii oraşului au amestecat cutiile de aluminiu şi alte deşeuri similare cu resturile menajere.

Aruncăm în pagubă

Dezinteresul orădenilor pentru colectarea selectivă, însă, îi poate costa. Poliţia Locală nu se codeşte să aplice amenzile prevăzute pentru încălcarea regulilor colectării selective: între 300 şi 500 lei pentru persoanele fizice, respectiv până la 1.500 lei pentru persoanele juridice, cum sunt şi asociaţiile de proprietari. Unele dintre acestea au şi păţit-o, fiind deja sancţionate.

În timp ce în Occident cetăţenii se străduie să trimită la reciclat chiar şi jumătate din deşeurile pe care le produc, ignorarea colectării selective de către orădeni i-ar putea păgubi aspru. Oradea este obligată să reducă anual cu 15% cantităţile de deşeuri aruncate pentru depozitare, care nu pot fi reciclate, iar dacă nu atinge acest obiectiv oraşul poate fi amendat de Ministerul Mediului. Situaţie în care, fireşte, amenda va fi plătită, până la urmă, tot din banii orădenilor...


CU STIMULENTE
Ai reciclat, ai câştigat!

Pentru promovarea colectării selective a deşeurilor în rândul orădenilor, RER Ecologic Service a derulat anul trecut, în colaborare cu Primăria, două campanii de curăţenie generală şi de colectare a deşeurilor voluminoase, precum şi alte două de informare şi monitorizare a deşeurilor aruncate de orădeni.

Operatorul de salubritate a premiat cu ustensile de grădinărit şi pachete de curăţenie 50 de asociaţii de proprietari care au dovedit că ştiu şi respectă regulile colectării selective, aruncând resturile menajere separat de deşeurile reciclabile.