PSD Bihor îşi ţine candidatul pentru funcţia de primar al Oradiei în culise. După ce, marţi, printr-un lapidar comunicat de presă, social-democraţii au anunţat că Ionel Ghib este propunerea lor pentru Primăria Oradea, organizaţia judeţeană a partidului a programat o conferinţă de presă pentru vineri, la care toţi jurnaliştii se aşteptau să-l cunoască pe candidat, despre care deocamdată se ştie doar că este patronul firmei de transport Lancetti.

Numai că, surpriză: la conferinţa de presă a venit purtătorul de cuvânt al PSD Bihor, Adelina Coste, însoţită de candidatul PSD la Primăria Ştei, Horia Miara, şi de reprezentanţii ALDE Ştei, respectiv UNPR Ştei. Cele trei organizaţii s-au aliat pentru alegerile locale din 5 iunie, formând "Alianţa pentru Ştei".

Întrebată de BIHOREANUL unde este Ionel Ghib şi când va fi el prezentat jurnaliştilor, implicit şi orădenilor, Adelina Coste n-a avut un răspuns concret: "În curând va fi o conferinţă de presă cu domnul Ghib şi cu preşedintele partidului". Ce înseamnă acest "în curând", Coste n-a mai putut spune.

Politică a la Ştei

În schimb, PSD-iştii au prezentat pe larg situaţia politică de la Ştei, unde cei aproximativ 40 de membri ALDE nu doar că susţin candidatul PSD, ci o fac împotriva conducerii ALDE Bihor.

Explicaţiile le-au oferit secretarul organizaţiei ALDE Ştei, Florian Fiţ, şi reprezentantul zonal al aceleiaşi organizaţii, Bujor Ciuciu, care susţin că şefii lor de partid de la Oradea l-au impus candidat pe ex-primarul Ioan Lucaciu fără voia lor. "Noi am venit la Oradea cu candidatul pe care noi l-am votat, Borza Viorel, că ne-au chemat să-i facem poze pentru afişe electorale. Când am ajuns aici, Bodea (n.r. Traian Bodea, preşedintele ALDE Bihor) ne-a zis: "Ce căutaţi aici? Îl avem candidat pe Lucaciu!". Pe noi ne-au scos din cursă", a explicat Fiţ.

În acest context, ALDE Ştei a decis să se alieze cu PSD şi să-l susţină pe Miara, deşi reprezentanţii organizaţiei recunosc că nu le este clar ce statut au. "Nu ştiu exact dacă mai suntem membri ALDE. Avem adeziune, nu ne-a demis nimeni", a mai spus secretarul ALDE Ştei.

Acelaşi Horia Miara, care a fost viceprimar în Ştei în perioada 2008-2012, este susţinut şi de UNPR Ştei. Liderul acestei organizaţii, Călin Duşe, a spus că UNPR-iştii au decis că alianţa cu social-democraţii este "cel mai bun lucru pe care am putea să-l facem pentru dezvoltarea oraşului Ştei".

În concordanţă cu aliaţii săi, Horia Miara l-a criticat pe actualul primar al Şteiului, liberalul Iulian Gheorghe Balaj, spunând că nu a atras niciun proiect cu finanţare europeană sau guvernamentală în ultimii patru ani.

Miara a mai candidat la Primăria Ştei şi în 2012, când a obţinut 34% din voturi. El este directorul societăţii Pază şi Protecţie Bihor, firmă aflată în subordinea Consiliului Judeţean.