Cel mai tare din parcarea goală

În vara anului trecut, rectorul Cornel Antal vorbea pentru prima oară despre colaborarea sa cu Securitatea, dar numai după ce presa a dezvăluit că a semnat un angajament şi a avut numele conspirativ "George". Atunci, rectorul a precizat că a fost obligat să semneze acel angajament, fiind şef tehnic la Aerobaza Utilitară din Cluj Napoca, dar că n-a turnat pe nimeni.

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, Antal le-a dat tuturor jurnaliştilor un nou act eliberat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. În document se precizează că Antal "a semnat un angajament privind confidenţialitatea discuţiilor purtate cu organele Ministerului de Interne", datat 30.10.1986, iar "potrivit documentelor din dosarul R 303712, numele conspirativ i-a fost atribuit de ofiţerul de securitate care l-a instrumentat".

Rectorul a prezentat acest document ca un nou argument asupra nevinovăţiei sale. "Acest angajament l-am semnat în calitate de inginer şef, n-am avut ce să fac. Şi şef eram pentru că am fost cel mai tare din parcare, dar parcarea era goală, că nu mai era niciun inginer la aerobază", a declarat Antal.

"Nu mi-e ruşine cu ce am făcut!"

Rectorul a mai spus că sectorul aviatic era urmărit de Compartimentul Antitero al Securităţii şi că el cu acesta a colaborat, nu cu poliţia politică. "Angajamentul a fost doar pentru păstrarea confidenţialităţii asupra discuţiilor, nu de a turna. De exemplu, îmi amintesc de un caz: a aterizat un avion Tarom cu geamul spart la cabina pilotului. Mi-au solicitat o declaraţie în care să apreciez dacă a fost o defecţiune tehnică sau sabotaj", a precizat rectorul.

Întrebat din nou de BIHOREANUL dacă, pentru a-şi dovedi probitatea, e dispus să-şi prezinte o copie a dosarului său de la CNSAS, dosar la care doar el are acces, Antal a acceptat, dar cu jumătate de gură şi condiţionat de un drum în Capitală. "Bineînţeles că sunt dispus, dar trebuie să mă duc la Bucureşti şi eu n-am timp, că tot seara ajung acasă. Nu mi-e ruşine cu nimic din ce am făcut", a spus Antal, întrebând totuşi de ce jurnaliştii vor să "despice firul în patru". "Sunt adeverinţe care spun ce e cu angajamentul şi cu numele", a mai spus rectorul, de parcă adeverinţele ar putea lămuri toate aspectele morale ale colaborării sale.

Pop vs. Antal

Curios este şi faptul că, deloc interesat de conţinutul propriului dosar, pentru care nu a făcut un simplu drum la CNSAS, rectorul a întreţinut o corespondenţă cu instituţia respectivă pentru a se lămuri cum a aflat presa de colaborarea sa cu Securitatea.

Actul prezentat miercuri în conferinţa de presă de Antal este, de fapt, un răspuns adresat de CNSAS lui Nicolae Pop, redactorul şef al publicaţiei online Informaţia de Bihor, care a solicitat consiliului adeverinţa lui Antal privind colaborarea sau necolaborarea cu Securitatea. Iar scopul rectorului a fost nu acela de a lămuri propriul trecut, ci de a demonstra că Pop avea la dispoziţie adeverinţa CNSAS încă din august 2011 şi, deşi acolo scria că Antal n-a făcut poliţie politică, el tot l-a caracterizat drept colaborator al Securităţii.

"Când a primit adeverinţa că nu am fost colaborator, dânsul nu a scris acest lucru. Acest lucru mi-a adus un grav prejudiciu de imagine. Dânsul nu are dreptul moral să mă acuze şi să dea un verdict, atâta timp când dânsul a fost urmărit penal şi trimis în judecată pentru contrabandă de ţigări", a mai spus Antal despre Pop.