Orădenii care zilele acestea se trezesc cu simptome de răceală ar trebui să se gândească de două ori înainte să ia vitamina C: ar putea fi, de fapt, alergici la ambrozie! Buruiană foarte rezistentă, cu un polen care pur şi simplu se agaţă de căile respiratorii, ambrozia creşte nestingherită pe multe terenuri neîntreţinute din Oradea şi îmbolnăveşte tot mai mulţi oameni.

În şedinţa din această săptămână, Consiliul Local va dezbate o serie de reguli pentru combaterea acestei buruieni, însă cel mai probabil, în lipsa unei legislaţii naţionale, şi vara viitoare orădenii vor suferi de alergii. Deoarece, chiar dacă ar rămâne Oradea fără niciun fir de ambrozie, polenul uşor purtat de vânt tot îi va găsi...

Mic şi agresiv

Ambrozia, cu numele ştiinţific Ambrosia artemisiifolia şi cunoscută în popor ca iarba pârloagelor sau floarea pustei, este o buruiană originară din America de Nord, semnalată prima dată în Europa în 1863. Se răspândeşte foarte uşor, pentru că o singură plantă produce milioane de polenuri pe an, toate foarte mici, de ordinul micronilor, pe care vântul le poartă uşor pe distanţe foarte mari.  

Problema acestui polen? Nu este doar alergen, ci şi agresiv! "Spre deosebire de alte polenuri, cel de ambrozie are pe exterior ca nişte cârlige, aşa că se ancorează mult mai uşor pe mucoasa căilor respiratorii", explică doctorul Ellenes Zoltan (foto), specialist în alergologie. În concluzie, ca să nu provoace alergii, ambrozia trebuie smulsă înainte de a apuca să înflorească.

Iubitoare de căldură

Simptomele alergiei la ambrozie sunt similare răcelii: strănuturi în rafală, nas înfundat, rinoree, ochi roşii şi înlăcrimaţi. De parcă acest disconfort nu ar fi suficient, alergia la ambrozie poate provoca, netratată corespunzător, şi astm.

Perioada de înflorire a plantei este în august, dar cum vara orădeană s-a lungit, încă provoacă multe strănuturi. "Căldura excesivă şi prelungită îi este foarte favorabilă", spune doctorul Ellenes. Colac peste pupăză, polenul de ambrozie se fertilizează extrem de uşor, având nevoie doar să fie purtat de vânt, nu şi de insecte, iar seminţele sunt la rândul lor foarte trainice, rezistând în pământ până la 30 de ani! Aşadar, ambrozia are toate "motivele" să crească pe orice margine de drum, pe lângă liniile de tren ori, pur şi simplu, pe terenuri neîntreţinute.

Reguli clare

Primii care au constatat că numeroşi orădeni sunt alergici la ambrozie sunt farmaciştii, care spun că nici într-un an nu au avut atâţia clienţi la antihistaminice, medicamente pentru tratarea alergiilor. Este clar că cei afectaţi nu sunt puţini şi din faptul că aproape 1.000 au semnat, în doar o săptămână, o petiţie iniţiată pe internet prin care cer Primăriei să combată buruiana.

În prezent, regulamentul privind serviciile publice şi spaţiile verzi din Oradea prevede că toţi orădenii, persoane fizice şi juridice deopotrivă, au obligaţia să "ia măsuri" de eliminare a ambroziei. Dar sancţiuni nu sunt prevăzute decât pentru asociaţiile de proprietari, aşa că măsura este ineficientă. "În şedinţa Consiliului Local din 20 septembrie, vom introduce reguli clare", spune viceprimarul Mircea Mălan (foto), el însuşi alergic la ambrozie.

Nici aşa, însă, problema nu va fi rezolvată: chiar dacă, de teama unor amenzi, orădenii ar smulge fiecare buruiană din oraş, tocmai pentru că e uşor purtat de vânt, polenul tot ar ajunge aici din împrejurimi. "Este nevoie de un cadru legislativ naţional", zice Mălan.

Stingeţi ţigara!

Până când România va avea o lege care să oblige toţi proprietarii de terenuri să stârpească ambrozia, alergicii pot doar să se ferească. Şi sa adauge precauţiei încă două lucruri: să renunţe la fumat şi să se ferească de poluarea cauzată de gazele de eşapament.

"Ambrozia este ajutată de poluarea aerului. Polenul e încapsulat, dar produsele din fumul de ţigară şi din gazele de eşapament sparg această capsulă şi, astfel, cresc foarte mult şansele ca polenul să intre în contact cu mucoasa. În plus, fumatul paralizează mecanismele naturale de apărare ale mucoasei", explică medicul alergolog.

Ellenes spune că toţi orădenii, indiferent că sunt sau nu alergici, ar trebui să opteze mai des pentru mersul pe jos sau cu bicicleta în locul maşinii, astfel ca Oradea să fie mai puţin poluată. Nu de alta, dar cine a scăpat anul acesta de alergii n-are nicio certitudine că vara viitoare nu îngroaşă numărul bolnavilor...