Direcţia de Sănătate Publică a Bihor derulează în perioada 20 - 25 aprilie 2019 o campanie de informare, educare şi comunicare în cadrul Săptămânii Europene a Vaccinării, sub deviza "Să ne protejăm împreună! Vaccinurile sunt benefice".

Campania subliniază rolul important al vaccinării în eforturile de promovare a sănătăţii, fiind o iniţiativă condusă şi coordonată de Biroul Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi implementată de statele europene, iar scopul este de a sensibiliza populaţia aşa încât să susţină lupta împotriva bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare.

Scade vaccinarea, creşte mortalitatea

"O acoperire vaccinală crescută în toate grupurile de populaţie este esenţială şi va oferi şi o imunitate a comunităţii pentru indivizii susceptibili. Epidemiile recente subliniază responsabilitatea care este, de fapt, a noastră, a tuturor, de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare. Acoperirea vaccinală peste 95% determină atingerea nivelului de imunitate a populaţiei, necesar pentru a întrerupe transmiterea bolilor prevenibile prin vaccinare", se arată într-un comunicat al DSP Bihor, judeţ în care acoperirea vaccinală a scăzut, ca de altfel în întreaga ţară, în principal din cauza neprezentării la vaccinare şi refuzului vaccinării, dar şi intensei mediatizări a mesajelor anti-vaccinare, în special pe internet.

În România, din anul 2016 până la începutul acestei săptămâni au fost confirmate 16.450 cazuri de rujeolă, din care 62 decese, iar în Bihor 144 cazuri de rujeolă, din care un deces, 111 îmbolnăviri fiind înregistrate la persoane nevaccinate sau vaccinate incomplet.

De asemenea, de la începutul iernii 2018/2019 până la mijlocul acestei săptămâni au fost confirmate 2.269 cazuri de gripă şi au fost înregistrate 196 decese confirmate cu virus gripal. În Bihor, în această perioadă au fost confirmate 33 cazuri de gripă, din care 3 decese.

În România au fost vaccinate antigripal doar 1,329 milioane persoane din grupele la risc (vârstnici, bolnavi cronici, copii şi femei însărcinate), din care 18.820 din Bihor.

Prevenire, protecţie, vaccinare

De sâmbătă, 20 aprilie, până joi, 25 aprilie, DSP Bihor va derula activităţi de informare şi implicare a personalului medical în abordarea provocărilor legate de vaccinare, precum şi activităţi de informare a populaţiei referitoare la beneficiile vaccinării.

Mesajele cheie pe care specialiştii DSP le vor distribui în această perioadă sunt că vaccinarea protejează sănătatea în fiecare etapă a vieţii, că prin creşterea acoperirii vaccinale rujeola şi rubeola pot fi eliminate, că vaccinarea fiecărui copil este esenţială pentru prevenirea bolilor şi protejarea vieţii, aşadar vaccinarea salvează vieţi.