În urmă cu câteva luni, arătam că o lege care prevedea soluţionarea online a plângerilor contravenţionale a fost declarată neconstituţională, în urma unei obiecţii de neconstituţionalitate invocată de Guvernul României.

În motivarea deciziei de neconstituţionalitate, publicată la finalul lunii februarie 2022, Curtea Constituţională reţine doar două dintre criticile invocate de Guvern în sesizarea de neconstituţionalitate. Cea mai importantă este aceea potrivit căreia în materie contravenţională ne aflăm în domeniul clarificat constant în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului ca fiind o "acuzaţie în materie penală".

Mai concret, în numeroase decizii pronunţate de-a lungul timpului, între care şi câteva împotriva României, CEDO a subliniat că domeniul contravenţional este un domeniu în care persoana acuzată trebuie să beneficieze de garanţii procedurale specifice dreptului penal.

În esenţă, având în vederea gravitatea concretă a unor sancţiuni principale sau complementare, orice stat semnatar al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului trebuie să asigure mijloace efective de apărare unei persoane amendate prin proces-verbal, iar, pe de altă parte, regulile de judecată trebuie să fie clare şi previzibile.

Din această perspectivă, în cazul legii privind judecata online a plângerii contravenţionale, Curtea Constituţională a constatat că legea nu era clară cu privire la situaţiile în care judecătorul putea să dispună judecata în format online, astfel încât legea nu are standardul de calitate la care ne obligă jurisprudenţa CEDO.

Este de remarcat faptul că legiuitorul nostru, în loc să înveţe din asemenea episoade, din păcate "recidivează". Chiar săptămâna trecută, Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională o nouă modificare legislativă care prevede că judecata în plângerile contravenţionale formulate împotriva unor procese-verbale prin care s-a aplicat amenda în cuantum de sub 3000 lei să se judece "pe formulare".

Una dintre criticile de neconstituţionalitate este tocmai neclaritatea legii, deoarece nu rezultă în ce situaţii judecătorul va judeca numai pe formulare şi în ce situaţii va judeca în procedura clasică, cu audierea martorilor şi administrarea altor probe necesare.

Ne rămâne doar să sperăm că, dacă Parlamentul este consecvent în a greşi, şi Curtea Constituţională va fi consecventă în sancţionarea aceleiaşi greşeli legislative.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!