La un an de la trecerea ei în nefiinţă, biologul Anna Marossy a fost comemorată în unul din locurile pe care le-a îndrăgit cel mai mult: rezervaţia Pârâul Peţea din Băile 1 Mai.

Reprezentanţii asociaţiei Aqua Crisius, custozii ariei protejate, au dezvelit lângă lacul cu nuferi o placă şi un monument care să amintească de reputata ecologistă. Monumentul reprezintă un nufăr termal, realizat din marmură de artistul bihorean Dan Daniel, şi o placă din acelaşi material pe care scrie că opera este închinată "neobositei apărătoare a naturii". Alături de data naşterii şi a morţii doamnei Marossy, mesajul este scris în română, engleză şi maghiară.

"Am avut personal un respect enorm faţă de doamna Marossy şi cred că fiecare dintre noi, ca bihoreni, trebuie să avem acest respect şi să nu uităm cine a fost", a spus Andrei Togor, reprezentant al Aqua Crisius. Acesta a mai precizat că monumentul a fost realizat cu printr-un proiect finanţat de MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat.

La scurta ceremonie, despre doamna Marossy au vorbit şi ecologistul Mihai Togor, primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza, inginerul geolog Ioan Cohuţ, profesorul Vasile Marcu și un elev al Liceului Teoretic Onisifor Ghibu, venit la ceremonie alături de alţi colegi şi profesori.

"Acest monument vrem să fie un loc de pelerinaj. Aşa cum dânsa a dispărut dintre noi, şi nufărul termal a dispărut", a spus Mihai Togor. Ecologistul a pus astfel degetul pe rană, arătând că din rezervaţie n-a mai rămas decât o băltoacă în care nu mai există apă termală, la fel cum şi cele trei specii endemice - nufărul termal, roşioara lui Racoviţă şi melcul termal – au dispărut.

Reprezentanţii Aqua Crisius, care alături de WWF România au preluat în acest an custodia sitului, au promis că vor încerca refacerea habitatului pentru nufărul termal şi pentru roşioară. Melcul, în schimb, nu va mai putea fi readus în lacul Ochiul Mare, pentru că reproducerea lui în captivitate a eşuat. Custozii aşteaptă acum rezultatele unui studiu geologic pe care îl fac mai mulţi specialişti, la comanda Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, pentru a şti concret care sunt cauzele care au dus la dispariţia apei din lac şi ce se poate face pentru refacerea rezervaţiei.

Inginerul Cohuţ, geolog care ani la rând a studiat rezervaţia, a fost cel care a spus însă ceea ce ecologiştii s-au ferit să zică, şi anume că apa a dispărut din cauza consumului iraţional din Sânmartin. "Nu te poţi lupta cu banul. Aici totul se învârte în jurul banilor şi nu poţi să-i învingi pe toţi cei din Beverly Hills, din Felix, 1 Mai, care extrag şi fură apă din zăcământul geotermal, motiv pentru care izvorul nu mai debitează. Aceasta este bătălia noastră, să încercăm să reducem furtul", a spus inginerul.