În cadrul proiectului "In memoriam", scris de fondatorul Fundaţiei Ruhama, Marian Daragiu, un grup de 85 de persoane din peste 20 de localităţi din ţară, printre care lideri de comunităţi şi tineri olimpici, au pornit, marţi, cu două autocare spre Polonia, unde vor vizita Muzeul Auschwitz-Birkenau şi vor participa la workshop-uri cu tematici legate de istoria, cultura şi incluziunea romilor.

Proiectul "In memoriam" face parte dintr-unul mai larg, organizat la nivel european de organizaţia Ternipe şi intitulat "Priveşte şi nu uita". În perioada 30 iulie - 4 august, un grup de circa 450 de reprezentanţi ai comunităţilor de romi din 15 ţări vor învăţa despre strămoşii lor deportaţi. Se presupune la în lagărele de la Auschwitz au fost exterminaţi zeci de mii de romi din toată Europa, inclusiv din zona Ardealului. Mulţi dintre aceştia au fost omorâţi pe 2 august 1944.

"Această deplasare a fost posibilă cu ajutorul mai multor asociaţii şi Agenţiei Naţionale pentru Romi. Spre exemplu organizatorii de la Ternipe asigură cazarea şi masa în Polonia, iar partea română transportul", a declarat fostul preşedinte al fundaţiei Ruhama, Marian Daragiu, precizând că proiectul se desfăşoară sub patronajul Parlamentului European.

Pe lângă vizitarea lagărelor de exterminare, grupul se va întâlni şi cu câţiva supravieţuitori evrei ai Holocaustului. "În urma acestei excursii, informaţiile dobândite despre istoria romilor şi genocidul din al Doilea Război Mondial vor fi diseminate atât în şcolile din Bihor cât şi în cele din celealte judeţe care şi-au trimis reprezentanţi. Din Bihor pleacă să viziteze Muzeul Auschwitz 10 persoane din diferite comunităţi", a afirmat Florina Lingurar, coordonatorul proiectului.

La conferinţa de presă a participat şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, Daniel Vasile, care a subliniat importanţa unei asemenea deplasări pentru cunoaşterea istoriei romilor. "După cum se ştie, majoritatea romilor din România au fost duşi în Transnistria şi exterminaţi. Datele Arhivelor Naţionale arată că ar fi fost vorba de 19.000 de romi, însă, la vremea aceea mulţi nu aveau acte de identitate, aşa că e posibil ca numărul lor să fi fost mai mare", a declarat Daniel Vasile, subliniind că va sprijini orice demers al ONG-urilor pentru a se construi un centru de comemorare a acestor victime în Transnistria, iar excursia de anul viitor să se facă chiar în Republica Moldova.

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi a adăugat că excursia la Auschwitz va fi, cu siguranţă, emoţională pentru participanţi, căci mulţi dintre aceştia au avut bunici care au fost deportaţi şi ucişi în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.