Peste 200.000 de elevi au susţinut luni prima probă scrisă a Bacalaureatului la Limba şi Literatura Română. Liceenii au fost creativi şi în acest an, în încercarea de a ascunde faptul că nu au învăţat.

Elevilor li s-a cerut să facă un eseu pe baza basmului cult pe care l-au studiat, să comenteze un text la prima vedere scris de Vasile Alecsandri şi să conceapă un text în care să-şi spună punctul de vedere despre omenie, plecând de la proverbul, "fapta bună îl laudă pe om".

Iată câteva dintre perlele lor: Omenia este o specie lacomă şi nepăsătoare, deci faptele bune sunt o faptă măreaţă"; "Omenia, la noi oamenii, este greu să o avem. Un prim argument ar fi o pisică pe care noi o lăsăm să moară pe stradă de foame!"; "Omenia este caracter moral şi definitoriu"; "Omenia poate dăuna când e percepută ca mijloc perfid de a profita".

La subiectul numărul trei, elevii au scris despre basmul Harap-Alb. Astfel: "L-a văzut Spânu şi l-a convins pentru a-l face asistentul lui" (referindu-se la Harap-Alb); "Harap-Alb a trebuit să-şi ia viaţa în propria lui mână"; "Tema basmului este învingerea dintre bine şi rău"; "Personajul e supus unor încercări chiar şi moartea"; "Pe Gherilă şi Senilă, Spânul îl trimite după salată cu gândul că îl va mânca, apoi să aducă şi piatră din capul cerbului"; "Nunta mai ţine încă şi la ora asta cine trece acolo vede că au venit luna şi stelele, iar el (împăratul) poate să bea şi să chefuiască"; "Personajele vorbeşte în modul dialog".