ALDE Bihor vrea ca elevii să înveţe în şcoli istoria locului în care s-au născut. "Este incredibil că în şcoala românească, pe banii noştri, elevii nu învaţă mai nimic despre spaţiul în care şcoala îşi desfăşoară activitatea. Cât de orb poate fi neamul acesta încât să nu înţeleagă că, în şcoală, copiii trebuie să înveţe ce este neamul lor, prin mărturii arheologice şi istorice?!", a declarat, miercuri, profesorul de educaţie plastică Vasile Gheorghe, membru al ALDE Bihor.

Dascălul orădean a afirmat că, în 12 ani de şcoală, elevii învaţă mai mult despre istoria Egiptului Antic decât despre cea a oraşului lor.

"Cetatea Oradea este repusă, în sfârşit, pe tapet şi suntem bucuroşi că avem un asemenea centru turistic de interes, aş putea spune, european. Avem o istorie bogată, de 900 de ani, dar - potrivit unui studiu publicat în urmă cu circa patru ani - o treime dintre orădeni nu ştiau unde se află Cetatea", a declarat Vasile Gheorghe.

Acesta a arătat că există mai multe cărţi bine documentate care ar putea fi folosite ca suport de curs la orele de istorie locală, precum "Istoria oraşului Oradea" şi "Monografia judeţului Bihor", ambele semnate de mai mulţi autori, "Bihorul Medieval", de Liviu Borcea, "Oradea Barocă", de Agata Chifor şi "Cetatea Oradea", de Doru Marta.

Potrivit reprezentantului ALDE Bihor, elevii ar putea învăţa inclusiv despre locurile lor natale în cadrul unui curs care s-ar numi "Cultură şi civilizaţie românească". "Programa şcolară, inclusiv la istorie, este de fapt o pseudo-curiculă de secol XIX. S-au făcut unele schimbări, însă doar de faţadă", a mai afirmat Vasile Gheorghe.

În fine, acesta a anunţat, miercuri, că va face petiţii la Primăria Oradea şi la Ministerul Educaţiei pentru introducerea unei componente locale în orele de istorie. De asemenea, profesorul a mai declarat că se va adresa IŞJ Bihor pentru a afla cum poate un profesor să propună modificarea programei, căci - potrivit acestuia - mulţi profesori sunt nemulţumiţi de felul în care se face educaţia formală la ora actuală în România.

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, Claudiu Gligor, directorul filialei Bihor a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Bihor, a anunţat că, în calitate de vicepreşedinte al ALDE Bihor, va porni, din 17 octombrie, o caravană de informare a micilor agricultori şi fermieri, în special a celor mai în vârstă, despre posibilitatea accesării fondurilor europene în această perioadă de finanţare.

Potrivit acestuia, caravana va acoperi în luna octombrie 33 de sate începând cu Spinuş, Sîrbi, Derna şi Brusturi. În caravană vor fi prezenţi şi mai mulţi consultanţi în proiecte europene.