După ce i-a lăsat "cu ochii  în soare" pe directorii de şcoli şi grădiniţe şi pe jurnaliştii prezenţi la dezbaterea privind viitoarele regulamente privind instituţiile de învăţământ, primarul orădean Ilie Bolojan şi consilierul local UDMR Iulius Delorean s-au prezentat, miercuri după-amiază, la Primăria Biharia, pentru a discuta, în numele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Aparegio, cu primarul, viceprimarul şi un grup de consilieri locali pe marginea refuzului comunei de a mai participa la proiectul de dezvoltare a reţelelor de apă şi canalizare prin fonduri europene, valorând peste 100 milioane de euro, cu TVA inclus.

Prezentată de biroul de presă al Primăriei Oradea ca fiind o întâlnire de "negocieri între A.D.I şi Consiliul Local Biharia", a fost vorba mai degrabă, din câte se poate citi printre rânduri, de o punere în temă în ton ultimativ a edililor locali cu privire la consecinţele financiare ale eventualei ieşiri din proiect.

Potrivit unui comunicat de presă, solicitarea Consiliului Local Biharia de a ieşi din proiect a fost respinsă săptămâna trecută în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Aparegio, iar Bolojan a explicat asta prin faptul că "orice modificări care schimbă datele proiectului implică riscul unor corecţii financiare de până la 25% din valoarea totală", iar anularea hotărârilor de consiliu date anterior "nu poate fi acceptată fără a se ţine cont de efectele juridice şi financiare pe care le-ar produce o astfel de retragere".

Primarul orădean le-a "arătat pisica" omologilor din Biharia, spunând că o parte din banii din proiect vor trebui recuperaţi, iar consilierii comunali vor trebui să-şi asume asta. "Comuna Biharia beneficiază de 5,8 milioane de euro din întregul proiect. Într-o astfel de ipoteză, conducerea ADI Aparegio ia în calcul să se îndrepte împotriva consilierilor locali din Biharia, pentru recuperarea corecţiilor, celelalte localităţi implicate în proiect neavând nicio vină pentru o astfel de situaţie", se spune în comunicatul Primăriei orădene.

Potrivit aceluiaşi document, reprezentanţilor Primăriei Biharia li s-a prezentat stadiul derulării proiectului, dar şi deadline-ul până la care se pot decide asupra participării sau nu la Aparegio. Se apreciază ca până la 22 decembrie să fie finalizată documentaţia tehnică, iar până pe 15 ianuarie Compania de Apă Oradea să trimită către ANRMAP pentru publicare în SEAP caietul de sarcini pentru licitaţia în vederea contractării lucrărilor. Altfel spus, până la data estimată a semnării contractului de execuţie (mai 2012), Consiliul Local Biharia va trebui să se pronunţe definitiv cu privire la rămânerea sau nu în proiect.

În "negocieri" a fost abordat şi punctul sensibil al creşterii tarifelor locale la serviciile de furnizare a apei odată cu acceptarea CAO ca operator local. Pe acest subiect, comunicatul spune că reprezentanţii Aparegio ar fi sugerat Primăriei Biharia, ca "soluţie de deblocare" a situaţiei actuale, să subvenţioneze din bugetul local creşterea de preţuri, banii urmând să vină din fonduri repartizate de Consiliul Judeţean. Nu s-a suflat însă un cuvânt dacă există vreun acord al CJ în acest sens, sau vreun consens politic al partidelor din administraţia judeţeană.

"Consiliul Local Biharia să acorde o subvenţie parţială populaţiei din Biharia, în aşa fel încât doar în momentul în care reţeaua va fi gata, populaţia să plătească preţul real, subvenţia fiind în primul an de 60% din preţ, iar în următorul an de 30% din preţ", este strania propunere, neatribuită vreunui participant. De altfel, în mod curios, în singura imagine dată publicităţii de la întâlnirea din Biharia apar, însoţindu-l pe Ilie Bolojan, şi parlamentari precum Ştefan Seremi (PDL) sau Lucia Varga (PNL), probabil "giranţi" ai schemei financiare propuse.