Ca alternativă la MP3-urile pe care mai mult sau mai puţin legal le asculţi pe calculatorul tău, serviciile online de muzică constituie o modalitate cât se poate de legală de a asculta muzica favorită sau de a descoperi noi melodii şi artişti interesanţi. În plus, de cele mai multe ori aceste site-uri îşi oferă serviciile în mod gratuit, veniturile lor venind în principal din reclame.

Cele mai multe site-uri de acest gen sunt la origine reţele sociale în care userii interacţionează direct sau indirect, numitorul comun fiind preferinţele muzicale. Se pot crea grupuri de prieteni în funcţie de genurile sau artiştii preferaţi ori se generează topuri ale celor mai ascultate melodii pe baza preferinţelor utilizatorilor.

Cel mai interesant aspect, în afară de faptul că poţi asculta melodiile preferate, este că ai posibilitatea de a descoperi melodii noi care să-ţi placă. De regulă, serviciile de muzică pot crea liste ce melodii care "s-ar putea să-ţi placă", plecând de la melodiile pe care le asculţi.

Last.fm este una dintre cele mai mari comunităţi de melomani şi oferă numeroase facilităţi, majoritatea cu iz de reţea socială. Şi Imeem este un serviciu destul de popular când vine vorba de site-uri pe care poţi asculta muzică.

Pentru cei care vor pur şi simplu să caute şi să asculte asculte melodiile preferate, fără să se complice cu funcţii de reţea socială şi alte adaosuri, Grooveshark este serviciul ideal. Este un player audio în adevăratul sens al cuvântului.

Finetune face parte din categoria aşa-ziselor posturi de radio generate automat. Ca şi Last.fm, Finetune îţi creează un astfel de post plecând de la o căutare. Nu poţi asculta muzică pe Finetune fără să-ţi creezi un cont.