Dublu eveniment festiv vineri seară în Oradea, unde la ora 18 au fost aprinse luminiţele de sărbătoare în centrul oraşului şi totodată primarul Florin Birta a declarat deschis Târgul de Crăciun din acest an.

"Să ne bucurăm cu toţii"

"Bine aţi venit în această seară frumoasă la un eveniment mult aşteptat de toată lumea. În primul rând este vorba despre deschiderea oficială a Târgului de Crăciun de anul acesta – şi mă bucur că am putut să-l organizăm – iar în al doilea rând aprinderea luminiţelor de Crăciun. Sper să ne bucurăm cu toţii de aceste evenimente minunate, respectând condiţiile", a spus Florin Birta.

Apoi, la fel ca-n alţi ani, câţiva copii au fost chemaţi să apese, alături de edil, butonul care a aprins luminile şi decoraţiunile de Crăciun în centrul Oradiei, în aplauzele audienţei.

Doar cu certificatul "verde"

Deschiderea Târgului de Crăciun a fost mult aşteptată de orădeni. Vineri seară, la scurt timp după deschiderea oficială, în perimetrul delimitat în Piaţa Unirii pentru desfăşurarea târgului se aflau circa 1.700 de persoane, de mai toate vârstele.

În acest an, spre deosebire de alte ediţii, pot intra la eveniment doar persoanele care arata la intrare certificatul "verde" care, scanat, dovedeşte vaccinarea cu schemă completă sau vindecarea de Covid. Regula nu se aplică copiilor cu vârste de până la 12 ani.

În timp ce vaccinaţii se simt, astfel, în siguranţă când merg la târg, unde oricum trebuie să poarte şi masca de protecţie, sunt şi orădeni care s-au arătat nemulţumiţi de această situaţie. Aceştia au comentat online că târgul este organizat şi din banii orădenilor, deci limitarea accesului este nepotrivită. Organizatorii, în schimb, arată că acestea sunt regulile impuse la nivel naţional în vreme de pandemie.

Bunătăţi de sezon

Imediat după aprinderea luminilor, în timp ce unii s-au înghesuit să-şi facă fotografii lângă bradul înalt de 15 metri şi ornat cu globuri aurii şi roşii, alţii s-au îndreptat spre căsuţele cu mâncare, dulciuri şi băuturi de sezon, între care kurtos kalacs, burgeri şi alte produse de tip fast-food, baclava, plăcinte, turtă dulce, vin fiert şi ceai cald.

În acest timp, elevi ai Şcolii de Arte "Francisc Hubic" au interpretat câteva colinde din repertoriul internaţional.

În total, în Piaţa Unirii au fost deschise aproape 40 de căsuţe din lemn, anume ornate pentru Crăciun, de unde mai mulţi comercianţi îi îmbie pe trecători cu bunătăţi tradiţionale (brânzeturi, cârnaţi, şuncă), miere de albine în diverse sortimente, ciocolată de casă, halva, dar şi cu decoraţiuni specifice sezonului (globuri cu zăpadă, căsuţe cu lumânări, magneţi cu Moş Crăciun), cu turtă dulce, accesorii de iarnă (căciuli, fulare), săpunuri naturale, etc.

De asemenea, înspre strada Iuliu Maniu, au fost amenajate circa 10 food truck-uri.

Soldăţei la intrări

O altă atracţie este căsuţa lui Moş Crăciun, amplasată în Piaţa Unirii, lângă statuia Regelui Ferdinand, deci în afara perimetrului târgului, unde nu se impune prezentarea certificatului "verde".

Vineri seară s-a format coadă la căsuţa respectivă. Părinţii şi-au însoţit copiii să-l întâlnească pe Moş Crăciun, care i-a întrebat dacă au fost cuminţi şi care s-a fotografiat alături de micuţi.

În ceea ce priveşte decoraţiunile, cele amenajate în 2021 sunt complet noi, asigurate de ADLO, ca parte a contractului de iluminat public.

Ies în evidenţă mai mulţi soldăţei în uniforme roş-albastre (figurine de Crăciun tradiţionale germane, devenite populare datorită baletului "Spărgătorul de nuci") care veghează intrările la Târgul de Crăciun, atât dinspre Primărie, cât şi dinspre str. Vasile Alecsandri.

.

De asemenea, în dreptul Palatului Vulturul Negru stă o gheată imensă, a lui Moş Crăciun, înconjurată de spiriduşi şi cadouri.

Pentru copii, la târg a fost adus şi un carusel.

Târgul de Crăciun Oradea se desfăşoară în perioada 3 decembrie - 2 ianuarie.

Târgul este deschis în zilele de luni până joi între orele 14 şi 21, iar în zilele de de vineri, sâmbătă şi duminică între orele 12 şi 21.