Anul trecut, în Oradea s-au tăiat mai mulţi copaci decât s-au plantat. Informaţia, care a fost dezvăluită şi de BIHOREANUL în urmă cu câteva săptămâni, reiese şi din raportul de activitate al Direcţiei Tehnice din Primărie pentru anul 2019, prezentat marţi de directorul Mircea Ghitea şi viceprimarul Florin Birta.
Potrivit documentului, în Oradea anului trecut s-au plantat 655 de arbori, în timp ce 779 au fost puşi la pământ. Pentru alţi 160 de copaci, Direcţia Tehnică a dat aviz de tăiere în 2019, dar n-a apucat să-i şi doboare, lucrări care au fost amânate pentru anul 2020.
Ghitea cel nervos
BIHOREANUL l-a întrebat pe şeful Direcţiei Tehnice de ce acest raport tăieri-plantări este negativ şi, mai ales, de ce direcţia pe care o conduce nu respectă propriul regulament privind tăierile de arbori din spaţiile publice ale Oradiei, aprobat prin HCL 725/2015, prin care se prevede obligaţia plantării de 5 arbori pentru fiecare copac tăiat, indiferent de motivul pentru care a fost doborât, dar Mircea Ghitea nu a oferit un răspuns franc. Vizibil iritat, directorul a susţinut că Primăria are obligaţia legală să se asigure că bunurile orădenilor nu vor fi distruse de copaci periculoşi şi de aceea pune la pământ copacii din oraş, fără a impune cuiva obligaţia de a planta alţii în schimb.
"Regulamentul vorbeşte despre solicitări ale cetăţenilor care au interesul de a se tăia copaci, se referă la faptul că ne sesizează că într-o zonă în care ei au circulaţie există o necesitate de tăiere. (...) Dacă este necesară doborârea unui copac, va fi doborât, că este un pericol. Când cetăţeanul sesizează un pericol, ar fi şi culmea să-i spun domnule, du-te matale să plantezi încă 5", a declarat Ghitea.
Când reporterul BIHOREANULUI i-a subliniat că toţi cetăţenii care fac o cerere de tăiere de coapaci au "interesul de a se tăia copaci", că altfel nici n-ar face solicitarea, şi tocmai această atitudine se dorea descurajată prin regulamentul Primăriei, Ghitea a găsit alte pretexte: a dat vina pe registratura Primăriei!
"Cererea pe care o face asociaţia de proprietari sau cetăţeanul este însoţită de un formular de angajament privind plantarea. Sunteţi în stare să mă credeţi că nu există niciun formular completat în 2019? Direcţia Tehnică nu este registratură, nu noi trebuie să ne asigurăm că s-a completat formularul", a replicat Ghitea, pe un ton ridicat.
Directorul tehnic al Primăriei a refuzat să spună de ce, dacă tot desconsideră regulamentul Primăriei, n-a propus niciodată Consiliului Local modificarea sau abrogarea lui. La fel cum n-a suflat o vorbă despre faptul că aceeaşi Direcţie Tehnică, condusă tot de el, a scris, în urmă cu cinci ani, regulamentul care a fost votat de aleşii orădenilor...
Birta, cu drujba în mână
În schimb, viceprimarul Florin Birta a admis că regulamentul nu se respectă şi trebuie schimbat. "Vom modifica regulamentul, ca să nu mai avem discuţii la fiecare conferinţă de presă", a declarat Birta. Indirect, viceprimarul a recunoscut aşadar că regulamentul adoptat în 2015 de Consiliul Local a fost praf în ochii orădenilor ecologişti.
Acelaşi Birta a mai spus că tăierile de arbori din Oradea vor continua. "Vom continua să tăiem arbori pentru orice lucrare de investiţii sau pentru orice solicitări, dacă arborele este bolnav sau este într-o stare avansată de prăbuşire. Noi ne vom face treaba în continuare. Mai mult, vreau să subliniez: gândiţi-vă că în următorii doi ani avem 12 hectare de noi parcuri pe care le construim în Oradea. 12 hectare, nu ştiu când s-au mai făcut atâtea spaţii verzi, nu cred că putem fi acuzaţi că ne batem joc de spaţiile verzi din Oradea", a declarat Birta.
Ce a omis să spună viceprimarul este însă că şi la începutul anului 2019 a avut aceeaşi promisiune privind realizarea a 12 hectare de spaţii verzi în doi ani, iar deocamdată municipalitatea a deschis un singur şantier de acest gen, cel de pe coridorul verde Barcăului. Aşadar, rămâne de văzut dacă nu cumva Birta va avea şi anul viitor aceeaşi făgăduinţă...