România și-a asumat să pregătească, sub tutela NATO, aproape 200 de paramedici ucraineni, în cadrul unui program care include și „medicină tactică de intervenție în timp de război”.

Sesiunile se vor desfășura în centrele SMURD din Oradea și din Târgu Mureș, conform unei informări transmise, luni seară, de Guvernul României. Pregătirea va fi asigurată gratuit de specialiștii români, iar celelalte cheltuieli din proiect, în valoare de 450.000 de euro, vor fi suportate de NATO. 

„La solicitarea de asistență internațională a Ucrainei privind consolidarea rezilienței naționale în domeniul sănătății publice, Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre NATO (EADRCC), împreună cu statul român, au dezvoltat un proiect ce presupune pregătirea a 197 salvatori ucraineni din cadrul sistemului național pentru situații de urgență”, se arată într-un anunț publicat pe site-ul Guvernului României. 

Autoritățile nu au precizat câți dintre paramedici vor fi școliți la Oradea.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis că acest program reprezintă „o nouă contribuție importantă a României pentru sprijinirea Ucrainei în elementele cele mai importante și necesare în cadrul războiului neprovocat de agresiune purtat de Rusia pe teritoriul ucrainean”.

„Susținerea României o acordăm în modul cel mai direct și oportun și vizează salvatorii de toate categoriile care trebuie să intervină atât la distanță, în spatele frontului, în regiunile lovite de la distanță de lovituri aeriene ruse, cât și în linia întâi, acolo unde salvatorii se confruntă cu o gamă de răni și suferințe specifice perioadelor de război și confruntărilor directe cu arme convenționale de infanterie și artilerie. O dată în plus, România își respectă angajamentele și în cadrul Alianței”, a mai arătat prim ministrul. 

Conform Acordului semnat pe 24 octombrie între reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență și Ministerul Afacerilor Interne, pe de o parte, respectiv Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre NATO (EADRCC) pe de alta, „se va asigura instruirea paramedicilor în cadrul cursurilor de bază și medicină tactică, precum și cele destinate pregătirii instructorilor de prim ajutor calificat”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!