Direcţia Sanitar Veterinată şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a anunţat marţi, printr-un comunicat, că au fost diagnosticate două noi focare de pestă porcină africană în judeţ, ambele în localitatea Ciocaia, aparţinând de oraşul Săcueni.

De altfel, DSVSA precizează că în prezent în Bihor mai sunt active doar patru focare de PPA la porci domestici, toate afectând localităţi aparţinând acestui oraş.

În ultima perioadă au fost stinse 12 focare în Cherechiu (comuna Cherechiu), Cubulcut (oraș Săcuieni), Curtuișeni și Vășad (comuna Curtuișeni), Tarcea și Galoșpetreu (comuna Tarcea), pentru aceste localități fiind ridicate restricțiile sanitare veterinare stabilite anterior.

În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în ultima lună nu au fost confirmate cazuri noi de evoluție a bolii, numărul total fonduri de vânătoare afectate de PPA fiind acelaşi - 10.

Pe de altă parte, având în vedere persistenţa pestei porcine africane, DSVSA informează că prin Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a accesat un proiect în valoare de aproximativ 100.000 euro în vederea creșterii capacității de diagnosticare a PPA, pentru a înființa în cadrul laboratorului propriu o secție modernă de diagnostic rapid a PPA, bazată pe tehnici de biologie moleculară.

În prezent, procesarea probelor biologice culese din judeţul Bihor se face la laboratorul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală din Bucureşti.