Ziua oraşului Oradea a fost marcată luni, în Parcul 1 Decembrie, cu un ceremonial religios şi militar la Statuia Ostaşului Român, unde în premieră, după 12 ani, discursul primarului nu a mai fost ținut de Ilie Bolojan, ci de noul edil ales al oraşului, Florin Birta. Acesta le-a mulţumit orădenilor pentru opțiunea făcută la alegerile locale şi a subliniat că viitorul oraşului este optimist.

Chiar dacă festivităţile s-au desfăşurat în aer liber, toți reprezentanții autorităţilor, dar şi cetăţenii prezenți au purtat mască de protecţie.

Evenimentul a început la ora 12, cu întâmpinarea prefectului judeţului Bihor şi a comandantului Centrului MIlitar Județean Bihor, locotenent-colonel Petru Marius Prunduş, iar apoi fanfara Şcolii de pregătire a agenţilor poliţiei de frontieră a interpretat Imnul naţional al României.

Au fost prezente mai multe personalităţi ale instituţiilor locale şi politicieni, între care actualul primar al oraşului Ilie Bolojan, viceprimarul Mircea Mălan, încă vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ioan Mang, episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, şi şeful Poliţiei Bihor, chestorul Alin Haniş. Marii absenţi au fost, ca întotdeauna, reprezentanţii UDMR Bihor, dar şi episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec.

După o slujbă scurtă de Te Deum, oficiată de preotul Garnizoanei Oradea, la microfon a vorbit, pentru prima dată în calitate de primar al oraşului Oradea – Florin Birta, care a câștigat alegerile locale din 27 septembrie.

"Evenimentele recente au demonstrat că Oradea şi orădenii se pot uni într-un scop comun şi pot astfel să-şi decidă viitorul. Suntem azi pe o axă ascendentă şi niciodată viitorul nostru ca oraş nu a fost mai optimist. Cu Ilie Bolojan primar timp de 12 ani, am devenit un oraş de referinţă pentru întreaga ţară, unele practici sunt azi preluate de alte oraşe, pentru că timpul vorbelor a trecut şi cel al faptelor este cel care ne caracterizează. O întreagă clasă politică s-a reformat prin felul în care cetăţenii au dorit să penalizeze lipsa rezultatelor. Și sper eu că se va reforma în continuare", a spus edilul.

A urmat discursul istoricului şi totodată decanului Facultății de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Gabriel Moisa, care a subliniat publicului conotaţiile istorice ale acestei zile.

"În această perioadă a anului 1918, când s-a semnat documentul de auto-determinare, lucrurile erau complicate. Erau oameni împotriva altor oameni, era riscantă orice mişcare. Dar iată că avocatul Aurel Lazăr şi-a asumat acest risc şi i-a chemat pe liderii românilor din Transilvania chiar în casa lui, care se afla în apropierea autorităţilor Comitatului. Totul, pentru binele românilor. Chiar dacă nu a fost uşor, aceştia au reuşit să treacă peste aceste obstacole, desigur, şi prin prisma contextului internaţional creat de preşedintele Woodrow Wilson al SUA prin proclamarea Celor 14 puncte", a explicat Moisa.

La fel ca la fiecare ceremonie de acest gen, orădenii nu au participat în număr mare, cei mai mulţi fiind elevi aduşi de dascăli şi câţiva vârstnici. Printre aceştia s-a numărat şi revoluționarul Gheorghe Bochiș, care a adus cu el steagul României pe care l-a fluturat în 22 decembrie 1989 la balconul Primăriei Oradiei. "Românii din Transilvania au luptat cu prețul vieții lor pentru ceea ce s-a întâmplat atunci. Se cuvine să sărbătorim și să nu uităm de acest moment istoric important”, a spus acesta. 

Festivităţile s-au încheiat cu depuneri de coroane la Statuia Ostaşului Român aduse de reprezentanţii autorităţilor locale. Au depus coroane, între alții, prefectul Dumitru Ţiplea, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Bihor, Traian Bodea şi Ioan Mang, primarul încă în funcție Ilie Bolojan și noul primar ales Florin Birta. Totodată, coroane au depus şi reprezentanții Garnizoanei Oradea, ai unor societăţi locale (OTL, ADP, CAO), ai partidelor politice şi ai mai multor şcoli din oraş.


(Video: Paul Lelea)