La Oradea a avut loc prima prelevare de pancreas în vederea unui transplant, operaţie ce situează oraşul de pe Criş pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte numărul donatorilor de anul acesta. 

Managerul Spitalului Judeţean, dr. Carmen Pantiş, a anunţat că operaţia de prelevare a avut loc în noaptea spre duminică spre luni, la ea participând atât cadre medicale de la spitalul orădean, dar şi medici sosiţi din Cluj şi Bucureşti.

"Este vorba despre un pacient în vârstă de 59 de ani, din Oradea, care joia trecută a suferit o traumă cranio-cerebrală prin cădere de la acelaşi nivel. A ajuns în comă profundă la Spitalul Judeţean şi a intrat în moarte cerebrală sâmbătă. Am obţinut acordul soţiei şi al fiului acestuia pentru prelevarea de ficat, pancreas şi rinichi. În premieră pentru Oradea s-a prelevat pancreas", a declarat dr. Pantiş.

Potrivit acesteia, operaţia s-a petrecut în noaptea de duminică spre luni, de la ora 1 până la ora 5. Ficatul şi pancreasul au fost duse la Institutul Clinic Fundeni, iar cei doi rinichi au plecat la Cluj. "Patru oameni care erau pe listele de aşteptare vor beneficia de aceste organe", a menţionat managerul Spitalului Judeţean. Trei dintre ei au fost deja operaţi: un pacient aflat la Bucureşti a primit ficatul, iar alţi doi bolnavi au fost operaţi de rinichi la Cluj.

"Prin această operaţie, Oradea se află din nou pe locul unu în ţară, alături de Timişoara, pentru cele mai multe prelevări de organe. Anul acesta am avut 13", a conchis managerul.