Diagnosticată cu o formă gravă de scolioză, o orădeancă de 42 de ani a fost operată recent, la Timişoara, printr-o metodă inovatoare, de o echipă condusă de reputatul chirurg rus Alexandr Laka, celebru în lume pentru inovaţiile sale în chirurgia coloanei, printr-o metodă inventată chiar de el.

Potrivit rtv.net, pacienta suferă de scolioză încă din adolescenţă, iar în timp i se transformase în cocoaşă. Pe lângă aspectul inestetic, problemele ei de sănătate s-au acutizat şi risca să moară din cauza lor. "Avea dureri mari, putea prăbuşi coloana şi mai mult, făcea insuficienţă cardiacă şi nu murea din cauza coloanei ci din cauze cardiace", a declarat Dan Poenaru, şeful Clinicii II Ortopedie.

Conform susei citate, orădeanca a fost operată gratuit de chirurgul rus al cărui sitem se foloseşte deja de 3 ani în Rusia şi Germania.

"Pentru această operaţie folosim o metodă diferită faţă de cea clasică în Europa. Este bazată pe cârlige sublaminare care permit prezervarea unei părţi mai mari din coloana vertebrală şi asigură o fixaţie mai eficientă. Numai în centrul nostru noi facem 150-200 de operaţii pe an", a declarat în faţa jurnaliştilor Alexandr Laka.

Medicii spun că această metodă de operaţie este mai eficientă, pentru că durează mai puţin, însă în Romania nu se va putea practica, din lipsă de bani, pentru că nu sunt fonduri pentru achiziţionarea instrumentarului, iar specialiştii din domeniu sunt foarte puţini. Protezele din titan necesare unei asemenea intervenţii ajung până la 3.000 de euro.

Doctorul Poenaru spune că intervenţia este net superioară operaţiilor obişnuite de acest gen, pentru că este mai puţin sângerândă, durează mai puţin şi este mai ieftină. "În al patrulea rând, în caz de deteriorare a montajului iniţial, dacă se face o revizie a şuruburilor este mai uşor de efectuat", a adăugat medicul Poenaru.

(Sursa: www.rtv.net)