Înfiinţată în acest an cu scopul de a reprezenta şi promova interesele arbitrilor de fotbal din Bihor şi susţinerea activităţii acestora, Asociaţia Cavalerii Fluierului, care are în fruntea ei 6 membri fondatori, regăsiţi în Consiliul Director, şi-a început deja activitatea, iar prima acţiune notabilă o va desfăşura în perioada 2-3 septembrie, când va organiza de un curs intensiv de pregătire fizică şi teoretică a arbitrilor de fotbal de perspectivă din judeţ.
Organizat cu ajutorul Direcţiei Dezvoltare şi Implementare Proiecte Bihor, Comisiei Judeţene a Arbitrilor Bihor şi Asociaţiei Judeţene de Fotbal Bihor, acest curs va avea loc în Băile 1 Mai, la Complexul Hotelier Perla, şi va reuni câţiva membri marcanţi din cadrul Comisiei Centrale a Arbitrilor, precum şi un arbitru FIFA. Este vorba despre cunoscuţii arbitri Alexandru Deaconu, Augustus Constantin, Cristian Nica şi Alexandru Tudor, care vor veni în Bihor "nu ca invitaţi, ci ca instructori, ca să-i înveţe pe arbitrii bihoreni de perspectivă", după cum a precizat Radu Bitea (primul din dreapta), vicepreşedinte al Asociaţiei Cavalerii Fluierului.
Programul celor două zile de curs intensiv va cuprinde, marţi, o lecţie practică, de pregătire fizică specifică, programată de la ora 9.15, testare teoretică, de la ora 15.15, precum şi două lecţii teoretice, de la orele 16 şi, respectiv, 17.15. Mercuri, a doua zi, de la ora 9 va avea loc lecţia practică, de pregătire fizică specifică, de la ora 15.15 prima lecţie teoretică, la de ora 16.30, cea de-a doua lecţie teoretică, de la ora 17.45 va avea loc testul teoretic final, iar de la ora 18.15, concluziile, recomandările şi închiderea cursului.
"Cred că impactul cel mai mare pentru arbitrii tineri este faptul că pot să stea de vorbă cu elita arbitrajului românesc. Bineînţeles că ar fi venit şi Ovidiu Haţegan, dar el este invitat la un joc amical, dintre Ucraina şi Paraguay, care se va desfăşura exact miercurea viitoare, la Kiev, dar sperăm să avem energia să mai organizăm astfel de cursuri şi cu siguranţă va veni. Mai avem în vedere să-l invităm pe Istvan Kovacs, de asemenea arbitru FIFA, proaspăt venit de la Campionatul European Under 19, unde a arbitrat semifinala, şi pe Cristian Balaj", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Octavian Şovre, binecunoscutul arbitru orădean şi vicepreşedinte al Asociaţiei Cavalerii Fluierului.
Asociaţia bihoreană este unică în ţară şi are ca scop elaborarea de proiecte proprii şi în parteneriat, în vederea organizării unor activităţi specifice, derularea unor proiecte independente şi/sau în parteneriat cu alte organizaţii sportive, atragerea de fonduri, organizarea de cursuri de pregătire, formare şi perfecţionare, susţinerea activităţilor arbitrilor de fotbal din punct de vedere logistic, identificarea şi sprijinirea tinerelor talente, organizarea unor competiţii, concursuri de interes local, regional, naţional şi internaţional, dar şi implementarea unui sistem de protecţie în vederea acordării de sprijin moral şi material unor membri aflaţi în situaţii dificile sau editarea unor publicaţii periodice de informare în masă.
Preşedintele Asociaţiei Cavalerii Fluierului este Laurenţiu Danşa (al doilea din dreapta), vicepreşedinţi sunt Octavian Şovre (al doilea din stânga) şi Radu Bitea (primul din dreapta), contabil este Rareş Vidican (primul din stânga), secretar, Marius Omuţ, iar un alt membru este Herman Sandor. Cu toţii sunt binecunoscuţi şi apreciaţi arbitrii bihoreni, Octavian Şovre fiind şi un foarte apreciat arbitru FIFA.