Zi de sărbătoare, vineri, în comuna Girişu de Criş. Ambasadorul Austriei în România, Gerhard Reiweger, a participat la ceremonia de acordare a titlului de cetăţeni de onoare "pentru merite deosebite aduse la dezvolarea comunei Girişu de Criş" austriecilor Friedrich Holleis şi Rudolf Kirisits.
"Nu le acordăm aceste titluri pentru simplul fapt că sunt prietenii mei, ci pentru că au făcut ceva pentru comunitatea noastră. Au sprijinit Girişu de Criş în achiziţionarea unui microbuz pentru formaţia de Pompieri, au dotat Serviciul Voluntar de Pompieri cu cinci aparate cu oxigen, iar în ultima perioadă au adus din Austria 70 de bănci şi 100 scaune, cu care am mobilat o clasă la Şcoala Generală din Tărian şi două clase de after-school", a declarat primarul Ioan Paşca la evenimentul de acordare distincţiilor, desfăşurat în Casa de Cultură din satul Tărian.
Evenimentul a fost unul cu fast. În deschidere, Fanfara din Tărian şi cea a Şcolii de Arte Francisc Hubic au interpretat imnul de stat al României iar apoi cel al Austriei.
Unul dintre cei doi austrieci, Friedrich Holleis, locuieşte de şase ani în Girişu de Criş. "Sunt de opt ani în România, iar de şase ani în Girişu de Criş. Mă ocup cu diverse proiecte şi intermediez investiţii. Am ajuns aici cu nişte investitori şi am văzut o casă de vânzare cu un nuc deosebit în curte. Mi-am spus că trebuie să o cumpăr", a povestit acesta.
Celălalt nou cetăţean de onoare, Rudolf Kirisits, a coordonat unitatea de pompieri din comuna Stinatz (Austria), sprijinind colaborarea cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din Girişu de Criş. Acum, austriacul este ofiţerul de legătură al Poliţiei Federale a Austriei în Republica Moldova. Pentru munca sa şi "meritele sale umanitare şi culturale", acesta a primit, tot vineri, la Tărian, o diplomă de onoare din partea Camerei de Comerţ a Uniunii Europene, înmânată chiar de preşedintele acesteia, Peter Prince de Heidendorf.
De altfel, la festivitatea organizată vineri de Primăria Girişu de Criş au participat mai mulţi austrieci, între care şi primarul Andreas Grandits al comunei Stinatz, care colaborează cu gazdele în diverse proiecte. La eveniment au fost prezente şi mai multe oficialităţi bihorene, precum preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, europarlamentarul Emilian Pavel, directorul Camerei de Comerţ Bihor Constantin Badea şi primarii mai multor comune învecinate. Totodată, între invitaţii ceremoniei de vineri s-au numărat şi generalul Lazăr Cârjan, fost comandant al Poliţiei Bihor, şi Eszenyi Antal, primarul comunei Bedo din Ungaria.
La vizita în Girişu de Criş, ambasadorul Austriei în România, Gerhard Reiweger, a fost primit cu pâine, sare şi pălincă, respectiv cadorisit cu o diplomă de excelenţă din partea Consiliului Local. La rându-i, ambasadorul i-a felicitat pe cei prezenţi pentru felul în care ştiu să colaboreze. "Aici, în faţa dumneavoastră se află toate elementele unei relaţii bilaterale, este vorba de cele economice precum şi cele dintre oameni. Mă bucur că sunt atât de mulţi austrieci prezenţi aici şi vă felicit pentru colaborarea cu comunitatea din Girişu de Criş", a spus Excelenţa Sa Gerhard Reiweger.
Invitaţilor li s-a pregătit o masă copioasă, care a inclus şi produse tradiţionale, iar atmosfera a fost asigurată de Ansamblul Nuntaşii Bihorului, ai cărui membri au prezentat mai multe cântece şi dansuri specifice Bihorului.