Întoarsă din Italia, unde a studiat atât la Milano cât şi la Roma, Veridiana Ghiurca şi-a deschis în Oradea un cabinet privat de psihologie, însă a observat rapid că, exceptând un grup restrâns de "iniţiaţi", orădenii evită să meargă la psiholog. 

Pentru a demonta prejudecăţile din jurul vizitelor la psiholog, considerate de unii drept semn de slăbiciune, iar de alţii un lucru deloc necesar, Veridiana a lansat o emisiune online, pe care a numit-o In Psiho Veritas. Ea nu este în niciun caz o şedinţă de terapie, dar demonstrează, prin experienţele invitaţilor, cum psihologia face parte din viaţă.

Contra prejudecăţilor

La 29 de ani, Veridiana Ghiurca are un bagaj mare de studii. După ce s-a licenţiat în Asistenţă Socială la Oradea, a primit oportunitatea de a studia la Roma, cu ajutorul Episcopiei Greco-Catolice. Acolo a absolvit masteratul în Consilierea Familiei şi a Căsătoriei. Simţind că psihologia este chemarea ei, a urmat cursurile facultăţii de profil din Milano. Ulterior, a făcut şi un masterat în Psihologie Clinică, Consiliere Psihologică şi Psihoterapie la Oradea, unde s-a întors alături de soţul ei.

Cabinetul privat l-a deschis în urmă cu circa doi ani, dar elanul i-a fost tăiat rapid. "Suntem în Oradea, un oraş în dezvoltare, cu potenţial, dar şi cu prejudecăţi vizavi de mersul la psiholog", povesteşte Veridiana. Câteva dintre ele: este doar pentru cei slabi sau «nebuni», costă prea mult, «de ce să merg la un psiholog când pot să vorbesc cu un prieten?», încă se confundă figura psihologului cu cea a psihiatrului, sau «profesia mea şi stilul meu de viaţă nu au nimic în comun cu psihologia».

Despre fiecare...

Ambiţioasă, tânăra a iniţiat un proiect atipic, cu scopul de a schimba măcar unora ideile preconcepute despre psihologi şi terapeuţi. "Strategia şi proiectul InPsihoVERItas porneşte şi de la celebra ipoteză a contactului, formulată de Allport în urmă cu aproape 60 de ani. Potrivit acestui autor, prejudecăţile şi discriminările apar din cauza faptului că membrii diferitor grupuri nu se cunosc între ei. Însă, dacă oamenii se vor întâlni, persoane care aparţin altui grup vor descoperi că multe stereotipuri nu coincid cu realitatea", spune Veridiana (foto).

Cum se produce acest contact în "era" pandemiei Covid-19? Printr-o emisiune transmisă periodic live pe Facebook (pe pagina Cabinet Individual de Psihologie Veridiana Ghiurca). Gazda invită în spaţiul virtual persoane din diferite domenii, pe care le provoacă să povestească despre experienţele lor de viaţă, dar şi despre cele profesionale, una dintre ideile care se desprind din aceste interacţiuni fiind aceea că, până la urmă, psihologia face parte din viaţa fiecăruia.

"Bineînţeles, emisiunile InPsihoVeritas nu se aseamănă deloc cu ceea ce se întâmplă propriu-zis în terapie, în cabinet. Însă elimină din graniţele date de specificul fiecărei profesii. Am putea spune că psihologia este pentru toţi şi despre fiecare", explică Veridiana.

Umor, artă şi psihologie

Împreună cu invitaţii ei, psihologa abordează subiecte precum experienţe de parenting, provocări ale adolescenţei, mecanisme psihologice implicate în alegerea vestimentaţiei, cum ne ajută umorul în situaţii dificile, cum e pandemia de Covid-19, teatrul ca artă, dar şi ca posibilă formă de terapie.

Printre invitaţii Veridianei s-au numărat psihologul şcolar Ioana Drugaş, asistentul social Ioana Flore, actorul orădean Richard Balint, designerul Rozalia Bot, precum şi actorul de comedie George Tănase, cunoscut prin show-urile sale de stand-up, dar şi de la emisiunea iUmor.

Ediţiile In Psiho Veritas pot fi urmărite gratuit, pe Facebook, publicul fiind invitat să pună întrebări în direct, în secţiunea de comentarii. Apoi, pentru cei care au ratat live-ul, înregistrările rămân vizibile pe Facebook. Până acum, emisiunile au avut fiecare câteva mii de vizualizări, unele aproape 10.000, semn că sunt destui oameni care vor să-i cunoască pe alţii. Şi, de ce nu, să înveţe de la ei...