Comisarii de mediu din Bihor vor avea „ochi” și în cer. Ministerul Mediului va cumpăra 46 de drone pentru activitățile de inspecție și control ale Gărzii Naționale de Mediu, iar cel puțin una va ajunge în Bihor.

Dronele vor fi cumpărate în cadrul unui proiect european al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

„Având în vedere importanța aerului pe care noi toți îl respirăm, una din prioritățile și preocupările MMAP este să se asigure că structurile de control din subordinea sa au la îndemână instrumente moderne și eficiente pentru a interveni rapid în cazul în care există activități care aduc prejudicii mediului. Derulăm acest proiect finanțat prin POIM și am semnat contractul de achiziționare a celor 46 de sisteme aeropurtate dotate cu senzori şi echipamente specifice activității de inspecție și control. Acestea vor furniza informații în timp util de la diverse  evenimente cu impact asupra mediului și vor deveni un instrument esențial în activitatea zilnică a comisarilor de mediu”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Valoarea totală a proiectului este de 57 de milioane lei, bani care se vor folosi și pentru achiziția unor sisteme integrate mobile de monitorizarea calității aerului, care va însemna dotarea a 21 de laboratoare ce vor fi utilizate de agențiile de protecția mediului din țară.

„Livrarea celor 46 de sisteme UAV se va face începând din luna iunie, în 4 loturi, urmând să se încheie până la sfârșitul acestui an”, a transmis Ministerul Mediului.

BIHOREANUL a întrebat Ministerul cum se va face distribuția dronelor în țară și, concret, câte drone vor fi alocate Gărzii de Mediu Bihor, răspunsul transmis luni fiind că fiecare comisariat județean va primi cel puțin o dronă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!