Liniile şi mişcările elegante ale corpului atrag atenţia sălii întregi, iar gimnasta, în aplauzele spectatorilor, îşi încheie exerciţiul înfăşurând cu măiestrie panglica în jurul său. Fără prea multă greutate, arbitrii au decis că este cea mai bună şi i-au oferit medalia de aur.

Este modul în care, nu o dată, gimnasta orădeancă Andrada Anton şi-a încununat participările la competiţii, cucerind medalie după medalie.

Gimnastă de mică

Încă de la şase ani, Andrada a intrat în sala de antrenamente cu gândul că într-o zi va ajunge campioană. Încredinţată de părinţi antrenoarei Anca Sabău de la Clubul Sportiv Universitar Oradea, s-a îndrăgostit de lucrul cu panglica, mingea, coarda şi măciucile, iar de atunci şi-a clădit, cu răbdare şi tenacitate, drumul spre performanţă.

Doi ani mai târziu, avea să participe deja la concursuri naţionale şi internaţionale. "Dacă nu aş fi avut caracterul pe care îl am şi dacă nu mi-ar fi plăcut gimnastica ritmică la nebunie, nu ajungeam să fac performanţă", spune tânăra acum. Şi are cu ce să se laude, căci vitrina sa cu trofee adăposteşte chiar şi două titluri de campioană naţională...

Cel mai sus!

Andrada învaţă la Liceul cu Program Sportiv, unde este elevă în clasa a XII-a, iar după ore, în loc să ia o pauză, mai face încă patru sau chiar cinci ore de antrenamente. Trebuie să fie mereu în cea mai bună formă dacă vrea să-şi continue seria de premii obţinute până acum.

În 2008, primul an în care a concurat la senioare, a şi devenit campioană naţională. Performanţa a repetat-o şi în 2009, când a fost selectată în lotul României pentru Campionatele Mondiale din Japonia. "Sunt prima orădeancă selectată pentru Mondiale. La final, m-am clasat pe la jumătatea clasamentului", spune orădeanca. În 2010, a reuşit să obţină doar titlul de vicecampioană naţională, dar ţinteşte din nou prima poziţie în top.

Motivul nesfârşitei sale pasiuni? "Gimnastica ritmică este cel mai feminin sport", decretează Andrada. Tocmai de aceea, după ce-şi va încheia cariera ca sportivă, vrea să continue din postura de antrenoare. Căci, pe nesimţite, sportul pe care l-a îndrăgit din copilărie i-a pus stăpânire pe întreaga viaţă.


CAMPIOANA
Andrada Anton
Vârstă: 18 ani
Ochi: căprui
Zodie: Leu
Înălţime: 1,80 m
Greutate: 58 kg
Măsuri: 90-63-92
Hobby: gimnastică, înot