Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, totodată profesor universitar, conducător de doctorate, rector şi triplu academician, refuză să dea publicităţii lista lucrărilor ştiinţifice pe care le-a elaborat în cariera sa de om de ştiinţă.

Jurnalista Emilia Şercan a avut mai multe tentative de a dezvălui ce opere a semnat Cîmpeanu, toate eşuate. În CV, ministrul susţine că este autor sau coautor a 18 cărți sau capitole din cărți și manuale și autor sau coautor a 112 articole științifice, dar nu există nicio referire la titlul acestora. 

„Prima dată i-am solicitat verbal să-mi pună la dispoziție lista de lucrări științifice la data de 2 iulie 2021 și tot atunci m-am izbit de un prim refuz direct. Sorin Cîmpeanu a invocat faptul că sunt un ziarist „suficient de bun încât să o obțin singură””, a scris Emilia Şercan, într-un articol publicat pe site-ul PressOne.

Jurnalista a făcut apoi o cerere la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, unde Cîmpeanu este profesor, conducător de doctorate, dar și rector suspendat pe perioada mandatului de ministru. USAMV a refuzat să răspundă solicitării, pe motiv că informaţiile cerute sunt... date personale! Asta chiar dacă în baza activităţii sale de om de ştiinţă, Cîmpeanu şi-a obţinut titlurile didactice, implicit locurile de muncă şi salariile.

La fel de important este faptul că articolele, studiile şi cărţile sunt, prin excelenţă, documente destinate publicului, munca de cercetare ştiinţifică fiind realizată cu scopul de a contribui la un progres al societății. „În România, o mare parte din activitatea de cercetare a cadrelor universitare este finanțată de statul român, deci din fonduri publice”, se mai arată în articolul din PressOne.

Şi jurnalista Melania Cincea a cerut Ministerului Educaţiei să i se comunice „titlul, locul şi data susținerii tezei sau a tezelor sale de doctorat (n.r. ale lui Sorin Cîmpeanu) şi, de asemenea, titlul cărților pe care le-a publicat, anul apariţiei lor şi editura la care au apărut”. Instituţia condusă de Cîmpeanu a refuzat să ofere un răspuns, pe motiv că „solicitarea nu privește acte care să rezulte din activitatea Ministerului Educației”.