Doar 10% dintre româncele care deţin informaţii despre existenţa contraceptivelor le şi folosesc. Numărul avorturilor, 350 pe zi, în medie, plasează România pe un nedorit loc 3 în Europa din acest punct de vedere, potrivit datelor statistice prezentate de Realitatea.

"Mai multe avoturi decât în România s-au făcut doar în Marea Britanie şi Rusia. Este esenţial ca femeile, în special cele tinere, să înţeleagă faptul că avortul nu este o metodă de contracepţie şi că are consecinţe psiho-sociale grave. Din punctul nostru de vedere, ne dorim ca măcar 30-40% dintre cupluri să folosească metode contraceptive moderne", spune preşedintele Asociaţiei de Planificare Familială din România (APFR), dr. Cristiana Bîrlădeanu.

Aceasta a mai precizat că de exemplu în 2008, în România s-au făcut aproape 128.000 de avorturi, dintre care 10% la categoria de vârstă 15-20 de ani.

În opinia şefului Clinicii de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Elias din Capitală, dr. Radu Vlădăreanu, avortul a devenit un fenomen social şi la nivel mondial. "De cele mai multe ori, cauzele unui avort sunt de tip social, şi nu medical, incluzând situaţia financiară a mamei, statutul social şi cel profesional", spune dr. Vlădăreanu.