Deşi pare greu de crezut, judecând după traficul rutier, cifrele o arată clar: în Europa vânzările de biciclete le-au depăşit pe cele de maşini. O analiză a vânzărilor de vehicule din cele 27 de state ale Uniunii Europene arată că, în afară de Belgia şi de Luxemburg, în toate celelalte ţări s-au vândut mai multe biciclete decât maşini. Chiar şi la noi.

De fapt, România se situează chiar pe locul al III-lea în topul ţărilor ai căror cetăţeni adoptă din ce în ce mai mult mersul pe bicicletă, situându-se după Lituania, unde s-au vândut aproape de zece ori mai multe biciclete decât maşini, şi respectiv Grecia, unde raportul de vânzări a fost de 1 la 5 în favoarea bicicletelor.

În 2012, în România s-au vândut oficial 380.000 de biciclete şi doar 72.000 de maşini, tendinţa fiind similară şi în Slovenia, Ungaria şi multe alte ţări din zonă.

În acelaşi timp, raporturile de vânzări din statele occidentale sunt mai echilibrate: în Germania s-au vândut aproape 4 milioane biciclete şi 3 milioane maşini, iar în Franţa 2,8 milioane biciclete şi 1,9 milioane maşini.