Vaccinarea cu a treia doză de ser anti-Covid ar putea începe în România în luna septembrie, a spus, marţi, într-o conferinţă de presă, col. Valeriu Gheorghiţă, medic de boli infecţioase, coordonator al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). 

"Este foarte probabil ca din luna septembrie să avem această decizie de a administra doza 3", a spus Valeriu Gheorghiţă. "Suntem pe o pantă ascendentă a numărului de cazuri, iar persoanele cu boli cronice trebuie protejate", a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Coordonatorul CNCAV a precizat că România aşteaptă întâi autorizarea de către Agenţia Europeană a Medicamentului a schemei de vaccinare ce se referă la a 3-a doză. "Ne interesează în mod deosebit datele de siguranţă, de imunogenitate. Probabil că vom începe cu personalul medical, în paralel cu populaţia vulnerabilă", a spus col. Gheorghiţă. 

El a adăugat că, dat fiind că numărul de doze este suficient, cele două categorii ar putea primi dozele în paralel. "Prioritatea noastră rămâne creşterea numărului persoanelor care se vaccinează cu prima schemă, cu cea iniţială. Este cel mai important lucru care ţine sub control răspândirea virusului şi poate să limiteze creşterea numărului de cazuri", a spus medicul. 

Etapa a 3-a a campaniei va avea loc în contextul în care, în această toamnă, România ar urma să se confrunte din plin cu valul patru al pandemiei de COVID-19.

Persoanele care au trecut prin boală, apoi au fost vaccinate cu două doze, nu mai au neapărat indicaţie de a face doza a treia, a precizat col. Gheorghiţă.

În această perioadă, în România, la fel ca-n multe ţări europene, se înregistrează un trend crescător al infectărilor cu tulpina indiană Delta, "extrem de infecţioasă, care presupune spitalizare şi forme de boală mai grave", afirmă coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

România a înregistrat 127 de cazuri de infectare cu varianta Delta, dintre care 26 în ultima săptămână, iar 5 pacienţi infectaţi cu această tulpină au murit, toţi cei 5 fiind nevaccinaţi. Cazuri de infectare cu tulpina indiană Delta au fost identificate până acum în 15 judeţe, cele mai multe cazuri fiind în Bucureşti (32), Argeş (23) şi Ilfov (19).

Procentul persoanelor vaccinate care se infectează este însă mic, a subliniat Valeriu Gheorghiţă. "42 de cazuri, adică 33%, nu au nicio legătură epidemiologică menţionată, ceea ce ridică o probabilitate foarte mare ca aceste cazuri să fie dobândite prin transmitere comunitară pe teritoriul ţării. Practic, în acest moment avem 15 judeţe în care au fost identificate cazuri de infecţie cu variantă virală Delta, cele mai multe fiind în municipiul Bucureşti - sunt 31 de cazuri, urmat de judeţul Argeş - 23 de cazuri, Ilfov - 19 cazuri şi Bacău - 17 cazuri. S-au înregistrat şi cinci decese cauzate de infecţia cu varianta virală Delta, ultimul la un bărbat de 56 de ani din judeţul Olt, cu condiţii medicale preexistente. Toate cele cinci cazuri de deces, din păcate, erau persoane nevaccinate. Din cele 127 de cazuri confirmate ca fiind infectate cu variantă virală Delta, 15 sunt la persoane vaccinate, un procent de 12% din cazuri, şi doar 13 persoane aveau schema de vaccinare completă, deci în continuare putem spune că procentul celor care dezvoltă infecţie SARS-CoV-2 şi care au fost vaccinate este foarte mic la momentul actual", a adăugat Valeriu Gheorghiţă.