Filiala Oradea a Asociaţiei Pro Democraţia nu va avea observatori la referendumul pentru demiterea preşedintelui din 29 iulie. Decizia nu este una luată la nivel naţional, ci una luată de filiala locală, tocmai din cauza nemulţumirilor faţă de conducerea centrală a ONG-ului.

Potrivit unei informări de presă remise joi, unul dintre motivele neimplicării în observarea referendumului este faptul că preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, Cristian Pîrvulescu a semnat, în această calitate, o scrisoare trimisă către Uniunea Europeană în 23 iulie, al cărui text "denotă partizanat în favoarea uneia dintre actualele tabere politice, ceea ce este în contradictoriu cu principiul fundamental al non-partizanatului şi aduce prejudicii imense credibilităţii APD ca observator corect şi neutru al oricărui proces electoral". În acea scrisoare, Pîrvulescu, împreună cu alţi intelectuali români, ar fi aprobat, practic, deciziile USL.

În informare, reprezentanţii Pro Democraţia Oradea subliniază faptul că principiul de bază al asociaţiei este non-partizanatul politic, iar "asociaţia nu va promova nici un fel de ideologie politică, partid, candidat, formaţiune politică sau coaliţie a acestora în activităţile sale".

"În 1992, PNŢCD-ul considera că suntem oamenii FSN-ului, iar FSN-ul credea că suntem ai PNŢCD-ului! După 20 de ani, am ajuns din nou în faza în care trebuie să afirmăm răspicat: nu suntem organizaţia USL-ului, dar nici a PDL-ului, UDMR-ului, PPDD-ului sau a vreunei alte entităţi partinice naţionale sau supranaţionale, publice sau oculte", se arată în comunicat.

Cel de-al doilea motiv invocat de filiala locală a Pro Democraţia este modul de organizare a referendumului, "în condiţii mai deplorabile decât cele ale anului 1992". De asemenea, asociaţia îşi arată nemulţumirea şi faţă de "condiţionările şi dificultăţile pe care le vor întâmpina observatorii independenţi ai organizaţiilor non-guvernamentale în procesul de monitorizare a referendumului".

Preşedintele filialei, Adrian Şimon, a explicat pentru BIHOREANUL că printre acestea se numără faptul că acreditările se fac la nivelul Biroului Electoral Central şi nu la cele judeţene, dar şi faptul că, potrivit regulamentului, observatorii pot intra în secţiile electorale numai de la ora 7, ora începerii votării, şi nu cu o oră mai devreme, cum s-a întâmplat la alegerile locale din iunie.

Se pare că decizia este una singulară în organizaţie la nivel naţional. "Nu cunosc ca alte filiale locale să fi luat aceeaşi decizie", a spus Adrian Şimon.

UPDATE: Pro Democraţia naţională observă alegerile

Pe de altă parte, Asociaţia Pro Democraţia a anunţat, vineri, că a acreditat la referendum un număr de aproximativ 400 de observatori în plan naţional, cu rolul de a asigura respectarea procedurilor legale și de a descuraja frauda electorală.

Datorită perioadei scurte de recrutare a observatorilor, APD a modificat strategia de observare pentru scrutinul din 29 iulie organizând, în special, echipe mobile care vor monitoriza procesul electoral în mai multe secții de votare pe durata zilei de vot.

În plus, Asociația Pro Democrația pune la dispoziția cetățenilor linia Telverde cu acces gratuit 0800.070.100, care va funcționa sâmbătă între orele 8 și 20 și duminică între 7 și 23. De asemenea, sesizările privind eventualele fraude pot fi depuse și on-line la adresa web www.alegericorecte.ro.

"Asociația Pro Democrația, consecventă principiilor sale va asigura monitorizarea corectitudinii referendumului și face apel la toți cetățenii, organizațiile și instituțiile publice să susțină acest demers prin respectarea legislației și a normelor civice", se arată în comunicat.