Una dintre ultimele clădiri-monument din centrul Oradiei, cea a Facultății de Medicină și Farmacie, aflate într-o stare precară, va fi reabilitată.

Lucrările în valoare de 136 milioane lei vor fi finanțate de Compania Națională de Investiții, după cum informează un comunicat transmis vineri de Universitatea din Oradea.

„Valoarea totală a proiectului, realizat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Compania Națională de Investiții „CNI” – SA, în cadrul Programului național de construcții de interes public sau social, este de 136.328 mii lei, inclusiv TVA, din care valoarea lucrărilor de construcții-montaj este de 49.342 mii lei. Contribuția Universității din Oradea la aceste lucrări este de 412 mii lei, inclusiv TVA. Durata de proiectare a obiectivului de investiții este de 6 luni, iar cea de execuție a lucrărilor este de doi ani”, se arată în comunicat.

Pe lângă reabilitare, lucrările vor presupune și mansardarea podului clădirii, pentru crearea de noi spații de învățământ. De asemenea, vor fi reabilitate elementele arhitecturale spectaculoase din interior, elementele de tâmplărie vor fi refăcute sau reabilitate conform modelului istoric, iar datorită intervențiilor, la finalul șantierului, sediul FMF va fi și protejat antiseismic.

Decanul FMF, Adrian Maghiar, a făcut anunțul privind demararea investiției joi, la ceremonia de absolvire a generației 2024 a studenților mediciniști orădeni. El le-a mărturisit, cu umor, absolvenților că „pe parcursul ultimilor ani, nu mi-a fost teamă pentru calitatea actului didactic din facultatea noastră, cum m-am temut să nu vă cadă ceva în cap”.

Somptuosul imobil din Piața 1 Decembrie a fost construit în 1894 de către Rimanoczy Kalman jr., găzduind inițial sediul Camerei de Comerț din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!