Vasile Blaga a venit, joi, în Oradea, pentru a prezenta candidaţii la cele mai importante funcţii în administraţia locală. "Mă bucur că organizaţia şi-a stabilit doi candidaţi valabili, şi pentru Consiliul Judeţean, şi pentru Primăria Oradea", a declarat fostul secretar general al PDL, sosit atât pentru anunţarea celor doi, cât şi pentru a-i îndruma pe colegi la pregătirea campaniei.

"Pentru orădenii mei"

După câteva săptămâni în care au tot amânat prezentarea candidatului, PDL-iştii bihoreni l-au aruncat în cursă, aşa cum BIHOREANUL a anticipat, pe fostul viceprimar Mihai Groza, care a susţinut că are trei mari "motivaţii precise" pentru decizia de a încerca, încă o dată, să câştige alegerile care să-l propulseze la conducerea Oradiei.

PDL-istul a spus că, de data aceasta, "candidatura mea are trei moviaţii precise": în primul rând că are o restanţă faţă de cei care l-au votat la alegerile parlamentare din toamna lui 2008, când a încercat să devină senator, apoi pentru că "Primăria are nevoie de un lider executiv care să o reabiliteze şi să o redreseze", şi - în fine - "pentru că am un proiect pentru orădenii mei".

Discurs rigid

Groza şi-a expus motivele într-un discurs citit atent de pe hârtie, având grijă să aducă aminte că, la alegerile parlamentare din 2008, deşi a ieşit pe primul loc în Colegiul 4, nu a prins un loc de senator, în urma redistribuirii voturilor, acest loc fiind ocupat de candidatul de pe locul 4, Ioan Mang (PSD). "Este momentul să candidez şi pentru acei orădeni care au fost dezamăgiţi pentru că li s-a nesocotit votul", a zis el.

Legat de cel de-al doilea motiv, Groza a afirmat că vrea să readucă administrarea oraşului "pe un drum corect şi cu perspective de viitor" şi "să readuc în Primărie respectul faţă de cetăţean".

În ce priveşte proiectul pentru orădeni, Groza s-a limitat să spună doar că a pregătit un program "care ţine cont de demnitatea orădenilor şi care va putea asigura armonie şi civilizaţie unei comunităţi de oameni educaţi, cu un înalt standard civic", pe care urmează să-l facă public "în perioada următoare, la momentul potrivit". "Vă asigur că mă voi bate pentru funcţia de primar, cu toată energia mea, conştient că pot face ceva pentru orădeni mai mult decât oricine altcineva. Orădenii trebuie să fie reprezentaţi de un edil şef echilibrat şi destins", a concluzionat acesta.

Am fost prezent

Viitorul candidat s-a arătat extrem de precaut şi la întrebările jurnaliştilor. Chestionat cum îşi evaluează - în procente - şansele de reuşită, Groza a răspuns că, din datorie pentru cei care l-au votat la parlamentare, "vă spun că voi câştiga în procent maxim".

De altfel, PDL-istul a evitat constant să spună lucruri concrete. Întrebat ce nu a făcut bine Ilie Bolojan şi ar vrea el să îndrepte, Groza a evitat răspunsul: "Voi spune la momentul potrivit care sunt lucrurile bune pe care domnul primar le-a preluat de la noi - proiectele noastre - şi le-a continuat. Sigur, vom arăta şi ce se putea face mai bine, dar la vremea potrivită".

La fel s-a eschivat şi când a fost întrebat de BIHOREANUL cum l-au convins colegii din partid să candideze, având în vedere că, încă afectat de eşecul din 2008, nu îşi dorea să mai intre în competiţie. "Din câte ştiu, nu am făcut nicio conferinţă de presă ca să confirm aceste zvonuri (n.r. - privind lipsa sa de apetit pentru o nouă confruntare cu Bolojan). Viaţa merge înainte, eu sunt dator să concurez la Primăria Municipiului Oradea, pentru argumentele enumerate", a spus Groza.

Întrebat şi de ce a absentat în ultimii trei ani din viaţa publică, renunţând chiar şi la postul de consilier local în favoarea celui de director la Hidroelectrica Bihor, unde are un salariu foarte mare, candidatul PDL a lăsat mai mult să se înţeleagă că... funcţia este de vină. "Modul de comunicare cu mass-media al acestei companii naţionale (n.r. - Hidroelectrica) e unul specific şi eu m-am aliniat acestui mod. Funcţii politice în partid nu am avut, dar asta nu înseamnă că nu am fost prezent în viaţa publică, acolo unde dumneavoastră nu aţi fost".

Ţîrle, Aeroportul şi Muzeul

Pe de altă parte, aşa cum se ştia, la şefia Consiliului Judeţean va candida din partea PDL Radu Ţîrle, cel care a câştigat funcţia în 2008 ca membru al PNL.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Ţîrle şi-a prezentat realizările la conducerea instituţiei: gestionarea proiectelor Aparegio şi managementul deşeurilor, unde CJ e confinanţator, cele 10 drumuri judeţene aflate în reabilitare, reabilitarea şi modernizarea Aeroportului, dar şi derularea lucrărilor la Muzeul Ţării Crişurilor.

În legătură cu aceste lucrări, Radu Ţîrle a lansat un nou atac la adresa firmei Selina, afirmând că "este trist că această firmă nu înţelege importanţa lucrărilor", afirmând că aşteaptă ca aceasta să le continue deoarece CJ are fondurile necesare pentru a le plăti.