Primăria a anunţat, miercuri, că va reabilita pasajul de trecere dintre străzile Republicii şi Madach Imre, parte din clădirea Bazar.

După finalizarea lucrărilor, pasajul aflat într-un punct cheie al oraşului va găzdui expoziţii, precum şi standuri de cărţi sau ziare, respectiv de flori şi suveniruri.

Pentru realizarea proiectului, în şedinţa Consiliului Local de marţi a fost aprobată încheierea unui contract de asociere pe o perioadă de 20 de ani între Oradea şi Asociaţia de Proprietari "Bazar".

Pasajul are o suprafaţă utilă de 99,08 mp, iar reabilitarea acestuia ar urma să aibă loc în cursul anului 2020, potrivit municipalităţii. 

După finalizarea lucrărilor, municipalitatea va prelua utilizarea pasajului, fără însă a deţine folosinţa exclusivă. "Aici se vor putea desfăşura activităţi cu caracter cultural, de încurajare a turismului şi a tradiţiilor, cum ar fi expoziţii de arte plastice sau cărţi, vânzare de cărţi/ziare, sau vânzare de flori, suveniruri", se arată în comunicatul Primăriei. 

Prin contractul de asociere, municipalitatea preia cele mai multe responsabilităţi, inclusiv pe cea a investiţiei în sine. "Primăriei îi revine sarcina de a întocmi proiectul tehnic de reabilitare, de a asigura execuţia lucrărilor, de a obţine autorizaţia de construire, precum şi de a face toate demersurile pentru întreţinerea şi conservarea lucrărilor de reabilitare a imobilului", se arată în document. 

La încetarea contractului, utilizarea imobilului şi investiţiile realizate de către municipalitte vor reveni "de plin drept, gratuit şi liber de sarcini" proprietarilor imobilului.

Clădirea Bazarului, cu faţade atât spre Madach Imre, cât şi spre Republicii, a fost construită în anul 1899, în paralel cu clădirea Teatrului Regina Maria, de către arhitectul orădean Rimanoczy Kalman senior. Pasajul prin care sunt legate cele două aripi ale Bazarului a fost folosit o perioadă pentru vânzarea de reviste şi cărţi, însă în ultimele decenii a fost închis, din cauza stării necorespunzătoare.

Merită precizat că şi în 2013 Primăria a anunţat că pasajul Madach va fi reabilitat în parteneriat public-privat. Acest lucru, însă, nu s-a mai întâmplat.