În cel mult 4 luni, toate unitățile de învățământ vor trebui să asigure oricărui copil și tânăr acces gratuit în spaţiile şi terenurile de sport exterioare, conform unei legi care a intrat acum în vigoare.

Fiecare școală trebuie să-și înființeze un regulament de folosire a curților și un orar de acces. Inițiată de USR, legea a fost aprobată în Parlament, iar pe 4 ianuarie a fost și promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Potrivit actului normativ, „bazele şi instalaţiile sportive proprii pot fi puse la dispoziţie, gratuit sau cu plată, comunităţilor locale, persoanelor fizice sau juridice interesate, cu obligaţia respectării desfăşurării normale a programelor şi activităţilor de învăţământ şi ale cluburilor sportive şcolare şi universitare, precum şi a regulamentelor de acces şi utilizare a acestora”.

Totodată, legea prevede că „este permis accesul gratuit în spaţiile şi terenurile de sport exterioare ale unităţilor de învăţământ care fac parte din domeniul public al comunelor, oraşelor şi municipiilor şi sunt administrate de către consiliile locale tuturor copiilor (…), precum şi tinerilor cu vârsta de peste 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora”.

Toate unitățile de învățământ au la dispoziție 120 de zile pentru a introduce în regulamentele lor de funcţionare prevederi legate de acces şi de modul de utilizare a spaţiilor şi terenurilor de sport aflate în folosinţa acestora, precum şi orarul de acces, după orele de program, în zilele libere şi în timpul vacanţelor şcolare. Aceste informații trebuie afişate în exterior într-un loc vizibil, precum şi pe pagina de internet, acolo unde este cazul.

În Oradea, a existat o inițiativă locală aprobată în Consiliul Local, în 2014, pentru deschiderea curților școlilor pentru cetățeni, însă n-a fost niciodată pusă în practică.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!