Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a publicat vineri pe pagina de Facebook câteva sfaturi pentru a evita site-urile frauduloase și a naviga în siguranță pe internet. Avertismentele vin în contextul în care sunt reclamate din ce în ce mai multe infracțiuni cibernetice.

Specialiştii DNSC spun că un prim pas în protejarea datelor ar fi verificarea adresei site-ului înainte de a da clic pe un link. Site-urile legitime au adrese clare şi autentice, în timp ce cele frauduloase pot conţine caractere neobişnuite sau erori de scriere. 

Totodată, sistemul de operare, browser-ul şi programele antivirus trebuie să fie mereu actualizate. Actualizările includ adesea patch-uri de securitate esenţiale, sporind astfel rezistenţa la atacuri cibernetice.

Educaţia permanentă în domeniul fraudelor online este importantă, astfel că specialiştii recomandă o informare continuă asupra metodelor de fraudă şi a tacticile infractorilor cibernetici, pentru o protecţie eficientă.

DNSC a compilat și o listă de instrumente gratuite care pot fi folosite pentru a navigarea în siguranţă pe internet. Printre acestea se numără site-uri unde se poate verifica dacă un link, un ataşament sau un magazin onine este sigur pentru a fi accesat.

"Să nu uităm nicio clipă cât de ingenioşi şi atenţi la detalii sunt infractorii cibernetici, apelând astfel la diverse tactici de a compune recenzii de pe conturi false sau chiar de a răspunde la numerele de contact furnizate pe site pentru a vă asigura că sunteţi pe mâini bune”, a transmis Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.

La sfârşitul anului trecut, DNSC semnala un val de tentative de fraudă propagate prin intermediul aplicaţiei de mesagerie WhatsApp. În acest caz utilizatorii primeau diverse mesaje de tipul "Apreciază postarea pentru bani".

Prin intermediul aplicaţiei Telegram victimele erau determinate să dezvăluie date private şi să investească bani, sub pretextul unor oportunităţi fictive de profit.

Totodată, Poliţia Română a atras atenţia asupra fraudelor online de tipul investment frauds şi a recomandat utilizatorilor, printre altele, atenţie la promisiunile nerealiste sau verificarea cu atenţie a firmei sau platformei prin intermediul căreia urmează fie plasate investiţiile.

Un trilion de dolari

Conform datelor unui raport pentru anul 2023 al Global Anti-Scame Alliance (GASA), organism internaţional de cercetare în domeniul fraudelor cibernetice, doar 59% din populaţia expusă la fraudă online raportează problema. Dintre aceştia, 43% se adresează poliţiei, 25% băncii, 24% se plâng prietenilor şi familiei, iar 23% apelează la site-uri specializate de raportare a escrocheriilor.

Raportul GASA mai arată că majoritatea fraudelor online au vizat utilizatorii de telefon mobil, cu un procent de 61%, iar până în prezent, la nivel mondial, totalul prejudiciilor cauzate de astfel de acţiuni a ajuns la peste 1 trilion de dolari.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!