Calitatea articolelor publicate de BIHOREANUL este confirmată la nivel naţional. Redacţia a primit premiul onorific pentru presă locală, la gala SuperScrieri din acest an, organizată la finalul lunii martie de Fundaţia Friends for Friends (FFFF).

Potrivit organizatorilor, la categoria „Presă locală” s-au căutat publicaţii, redacţii sau jurnalişti independenţi de pe tot teritoriul României, „care au avut un impact puternic sau duc o muncă susţinută de a scoate la lumină şi aceste subiecte din teritoriu”.

„BIHOREANUL a rămas pe poziţii”

Amfitrionul galei SuperScrieri, jurnalistul Tudor Muşat (Europa FM), a explicat de ce BIHOREANUL a câştigat acest premiu. „BIHOREANUL împlineşte 20 de ani, a apărut ca parte a reţelei de săptămânale MediaPro într-o epocă în care presa tipărită era în floare. Numai că a lovit criza financiară şi reţeaua de ziare s-a scufundat, dar echipa BIHOREANUL a rămas pe poziţii. A preluat titlul, s-a adaptat, a continuat să informeze comunitatea, să publice reportaje, să facă anchete. Zilele acesta, jurnaliştii de la BIHOREANUL scriu despre ce înseamnă să fii judeţ de frontieră în criza aceasta legată de coronavirus, de sănătatea publică, şi se pregătesc să aniverseze ediţia cu numărul 1.000. Le mulţumim pentru efort, pentru încredere, felicitări şi lor”, a spus Tudor Muşat, în timpul galei care, din pricina pandemiei de Covid-19, s-a desfăşurat online.

Preşedinta juriului SuperScrieri, cunoscuta jurnalistă care înspăimântă plagiatorii din toată ţara, Emilia Şercan, a confirmat că lista publicaţiilor şi ziariştilor din presă locală a fost lungă, dar BIHOREANUL a meritat acest premiu.

Gala SuperScrieri

„Pentru sănătatea societăţii civile”

FFFF a oferit şapte premii onorifice, „pentru jurnalişti, redacţii, iniţiative sau activişti care au muncit neobosit în 2019 pentru sănătatea societăţii civile”.

Au mai obţinut astfel de distincţii Ioana Epure, de la PressOne, pentru Podcastul anului, Cristian Lupşa (Decât o Revistă) pentru Editorul anului, Libertatea pentru Redacţia anului, antropologul Vintilă Mihăilescu pentru Carte de non-ficţiune (premiu acordat post-mortem), Sebastian Zachmann (Adevărul) pentru Premieră în presa cotidiană, respectiv Diana Oncioiu (Dela0 /  Să fie lumină) pentru Watchdog – câinele de pază al democraţiei.

Cei mai buni

Marile premii ale SuperScrieri au ajuns la jurnalişti notorii din România. Lista completă a premianţilor şi materialele câştigătoare pot fi citite aici.

SuperScrierea Anului a revenit pentru al doilea an consecutiv unei investigaţii despre sistemul medical, şi anume seriei „Medici falşi”, documentată de jurnaliștii Alexandra Nistoroiu, Răzvan Luțac, Mirela Neag și Cătălin Tolontan şi publicată în Libertatea.

Aceeași serie a câștigat și premiul I la categoria Investigație, alături de serialul „Secretele chiliilor”, „Năravurile chiliilor”, „Victimele chiliilor”, al proiectului colectiv „Să fie lumină”, realizat de Diana Oncioiu, Paula Căbescu, Ovidiu Vanghele, Vlad Stoicescu, cu contribuțiile lui Andrei Crăciun și Octavian Coman. 

Premiul I la categoria Portret a mers către jurnalista Diana Meseşan, de la Scena9, pentru articolul „Grădinarul udă toate florile, chiar și pe cele ce nu înfloresc”, cu fotografii de Andrei Becheru.

La categoria Reportaj, premiul I l-au câştigat două materiale: Liliana Botnariuc, „Prăbușire” – Oameni și Kilometri și Diana Oncioiu, „O rotiță în angrenajul dictaturii: cazul procurorului Augustin Lazăr” – Dela0, fotografii de Ovidiu Micsik/Inquam Photo.

Premiul cel mare la categoria Opinie a fost câştigat de Andreea Giuclea, „Goluri mai multe, glezne mai fine” – Decât o Revistă, cu ilustrații de Irina Perju, iar la categoria TV&Video-Jurnalism au fost două materiale premiate: Romana Puiuleț, „Secrete de ciment” – RISE Project și Cristian Delcea, Mihai Voinea, „30 de ani de democrație” – Recorder.

La categoria Fotojurnalism au câştigat premiile I Adrian Câtu, „Din inimă…” – Decât o Revistă şi  Andrei Pungovschi, „Casa Pinocchio” – Agence France-Presse.

Juriul a fost format din Emilia Șercan – președinte, Cătălin Tolontan, Dan Duca, Florin Negruțiu, Georgiana Ilie, Ioana Cîrlig, Ioana Moldovan, Irina Păcurariu, Marius Comper, Marko Risović, Mona Dîrțu, Oana Giurgiu, Paula Herlo, Paul Radu, Robert Schwartz și Vlad Stoicescu.

BIHOREANUL le mulţumeşte tuturor cititorilor, colaboratorilor şi partenerilor care i-au stat alături, fără a căror implicare şi sprijin munca redacţiei ar fi zadarnică sau chiar imposibilă.

Vezi aici gala SuperScrieri 2020: