Nimeni nu e atât de sărac încât să nu poată dărui ceva. Asta le-a spus episcopul greco-catolic al Oradiei, Virgil Bercea, celor adunaţi săptămâna trecută, joi, la gala dedicată "Zilei Voluntarului Caritas".

Printre cei prezenţi s-a numărat şi Georgeta Finna, o orădeancă în vârstă de 20 de ani, pentru care voluntariatul este deja un mod de viaţă. Încă din adolescenţă, de la 16 ani, Geta şi-a dăruit timpul liber distrând micuţii bolnavi din spitale, pregătind haine curate pentru săraci şi servindu-le mâncare caldă.

381 de ore pentru alţii

22 Olimpiu Todorean.jpgÎn ultimii ani, acţiunile de voluntariat au început să "prindă" şi în Oradea, tot mai multe fundaţii construindu-şi proiectele pe dorinţa orădenilor de a-şi ajuta semenii. Una dintre ele este Caritas Eparhial, tutelată de Episcopia Greco-Catolică, ce desfăşoară anual numeroase proiecte filantropice, cu doar 10 angajaţi, dar cu aproape 200 de voluntari activi. "Ar fi imposibil să facem ceva fără aceştia", spune preotul Olimpiu Todorean (foto), preşedintele Asociaţiei.

Joia trecută, cei mai merituoşi au fost premiaţi simbolic în cadrul "Zilei Voluntarului Caritas", iar distincţia cea mare - Voluntarul anului 2012 - a obţinut-o Georgeta Finna, o tânără de 20 de ani care anul trecut a petrecut nu mai puţin de 381 de ore în serviciul celor aflaţi la nevoie sau în durere. Colegii fetei o laudă şi spun că şi-a meritat pe deplin distincţia, mai ales că de la 16 ani e neobosită în acţiunile de binefacere. "De mică vedeam afişe prin oraş, cu îndemnul "Fii voluntar!". Mă atrăgeau. Într-o zi am trecut pe lângă Librăria Gutenberg, căci stau în zonă, şi am văzut anunţul cu activităţile propuse voluntarilor. Aşa m-am hotărât să încerc şi eu", povesteşte Geta.

Măscărici pentru zâmbete

22 Geta clovn.jpgPe atunci, adolescenta era elevă la clasa de finanţe-contabilitate a Colegiului Mihai Viteazul şi juca alături de o trupă de improvizaţie teatrală, visând să devină, cândva, actriţă. Şcoala, pasiunea pentru teatru ori distracţiile cu prietenii n-au oprit-o însă să facă voluntariat. La început, a împărţit pliante promovând librăria asociaţiei, a sortat şi aranjat haine curate pentru nevoiaşii ajutaţi de Caritas, s-a implicat în acţiunea "Colecta de Crăciun" strângând alimente, a preparat şi a servit mâncare la cantina socială Maria Rosa, unde sunt hrăniţi zilnic 60 de oameni săraci din oraş. "Se vede pe faţa lor că sunt fericiţi, că se bucură că au o masă caldă în fiecare zi", spune Geta.

În 2008 a urmat un curs de clovni pentru voluntari, unde a învăţat cum să le facă ziua mai bună copiilor din spitale. "E ceva apropiat de teatru, este practic un rol adevărat", explică ea. Şi nu regretă că a făcut şi această încercare, ba dimpotrivă, căci ştie cât a şters din tristeţea micuţilor bolnavi. "Cu baloane, pozne şi trucuri de magie, trebuie să-i facem să uite că sunt în spital. E şi mai mare mulţumirea când îi vedem şi pe părinţi că zâmbesc, căci ei sunt cei mai necăjiţi şi îngrijoraţi", povesteşte voluntara.

Printre drame

Chiar dacă recunoaşte că nu vrea să se încarce psihic cu poveştile micuţilor, Geta e departe de a rămâne indiferentă. "La secţia de Oncologie era o fetiţă cheală care m-a emoţionat în mod special. Mi-a amintit cum eram la vârsta ei, cât de mult îmi iubeam părul şi cum mă jucam cu el...", spune tânăra.

În atâţia ani, a aflat multe poveşti dramatice, fie că au fost ale săracilor de la cantina socială, fie ale oamenilor străzii care sunt aduşi să facă duş la centrul Caritas Eparhial ori ale copiilor defavorizaţi pe care îi ajută să-şi facă temele la Centrul de zi "Gabriele". "Eu fac cât pot, apoi las acolo toate supărările când plec, altfel m-ar afecta prea tare, m-ar zdruncia", explică Geta.

Fără sacrificii

Premiul "Voluntarul anului" l-a mai primit şi în 2010, dar nu se laudă. "Îi provoc pe toţi să-mi facă anul acesta concurenţă", le transmite ea colegilor, sperând să vadă cât mai mulţi voluntari implicaţi în activităţile de binefacere. Chiar şi cu un aşa "palmares", Georgeta susţine că n-a fost nevoită să-şi sacrifice timpul petrecut cu prietenii ori cu mama, cu care de altfel locuieşte. "Depinde cum te organizezi. Eu lucrez acum part-time într-o librărie şi la o trupă de teatru pentru copii, "Comoara cu poveşti". În plus, m-am înscris şi la o şcoală post-liceală de asistenţă medicală, şi ştiu că îmi va folosi într-o zi", explică ea cum reuşeşte să facă faţă şi colo, şi dincolo.

Încă visătoare, Geta continuă să-şi facă planuri că va ajunge cândva actriţă de teatru şi film, dar la voluntariat nu concepe să renunţe. "Dacă vreau să fac lumea mai bună trebuie să încep în jurul meu. Şi chiar văd în urma mea o diferenţă: oameni mai hrăniţi şi mai curaţi, copii mai zâmbitori...". Şi, după tonul cu care vorbeşte, chiar se simte că asta e răsplata aşteptată.


MULŢUMIRI SUFLETIŞTILOR
Cei mai activi voluntari

În cadrul celei de-a şaptea ediţii a "Zilei Voluntarului Caritas", pentru implicarea şi dăruirea lor au mai fost premiaţi: echipa de voluntari de la Cantina Socială "Maria Rosa", echipa de la Centrul de zi "Gabriele", unde mai mulţi copii defavozizaţi sunt ajutaţi să-şi facă temele, şi echipa de voluntari care se îngrijeşte de duşurile sociale, oferite oamenilor străzii.

Premii individuale au mai primit Viorica Florea - "Bunul Samaritean", Laura Puşcaş - "Prieteni pentru un zâmbet", Ioan Bodea - "Colecta de Paşti", Georgiana Magda - "Campania 2%", Mariana Man - "Strângerea de fonduri", Darius Comes şi Petru Mărtinaş - "Premiul pentru disponibilitate" şi Iuliana Dejeu - "Cel mai activ voluntar".