România trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie. Astfel, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, iar ora 03 va deveni ora 04. Pentru că se schimbă ora, duminică devine cea mai scurtă zi din 2024.

Desființarea „orei de vară” și a „orei de iarnă” a fost dezbătută la nivel european, iar Parlamentul European chiar a recomandat ca, din 2021, să se renunțe la schimbarea orei, lucru care nu s-a întâmplat, după cum notează Hotnews.ro.

Statele membre au libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă. 

România a aderat la ora de vară pentru prima dată în anul 1932. Între anii 1943 şi 1979, practica schimbării orei a fost suspendată. În anul 1997, România a intrat în rândul celorlalte țări europene care aderau la ora de vară în ultima duminică din luna martie, iar acest lucru este valabil și în prezent.

Un sondaj UE, la care au participat 4,6 milioane de persoane, arată că oamenii resimt disconfort fizic și mintal din cauza schimbării orei. Oamenii întâmpină probleme în a adormi sau au chiar insomnii. Aproximativ 40% dintre respondenți au spus că au avut probleme în a se concentra, iar o treime s-au simțit irascibili, mai arată Hotnews.ro. 

Ora de iarnă este considerată, însă, ora standard, ora naturală, de aceea se numește și Timpul Legal Român, subliniază aceeași sursă. România va trece din nou la ora de iarnă pe 27 octombrie 2024.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!