Solicitarea aleşilor USR de dezbatere şi adoptare în procedură de urgenţă a proiectului de lege privind introducerea obligativităţii certificatului "verde" Covid pentru angajaţii din sănătate, din toate instituţiile şi regiile publice, precum şi din birourile cu peste 50 de persoane a fost respinsă, marţi, în biroul permanent al Camerei Deputaţilor. Marţi a fost raportat un număr record de decese pe fondul infecţiei cu SARS-CoV-2 în România: 591.

Proiectul de lege stipulează că, pentru a putea merge la muncă, angajaţii din categoriile menţionate mai sus vor trebui să prezinte certificatul digital european, care să ateste vaccinarea cu schemă completă, trecerea prin boală sau un rezultat negativ în urma testării PCR sau antigen.

Ionuţ Moşteanu, liderul grupului de deputaţi USR, a declarat pentru G4Media.ro că propunerea a fost respinsă de comitetul liderilor. "Astăzi avem 591 de decese azi de COVID-19, iar PSD, PNL, UDMR şi AUR au respins cererea USR de urgentare a dezbaterilor pe certificatul verde în Camera Deputaţilor", a declarat Moşteanu.

Fostul ministru al Sănătăţii, orădeanca Ioana Mihăilă, a comentat, la rându-i, pe Facebook situaţia, spunând că, prin această decizie, parlamentarii au făcut o "monstruoasă coaliţie împotriva sănătăţii".

"În ziua cu recordul absolut de morţi de la începutul epidemiei, s-a născut monstruoasa coaliţie împotriva sănătăţii publice. Liderii de grupuri parlamentare PNL, PSD, UDMR şi AUR au respins dezbaterea urgentă a Legii Certificatului Verde în Camera Deputaţilor. Că AUR este un partid antivaccinist nu mai poate mira pe nimeni. Dar că partide care clamează responsabilitatea faţă de ţară şi popor nu simt nicio presiune pentru a adopta măsuri de limitare a pandemiei de COVID-19 este sfâşietor şi complet de neînţeles", a scris Mihăilă. 

Şi col. dr. Valeriu Gheorghiţă a criticat lipsa de interes şi de acţiune a majorităţii parlamentarilor. 

"Dacă s-a respins urgentarea, eu înţeleg că nu avem o urgenţă epidemiologică şi cred că ceea ce semănăm în momentul de faţă, asta o să culegem mai târziu. Acesta este lucrul pe care eu îl înţeleg ca om şi ca coordonator al campaniei de vaccinare.(...) Ca medic, eu cred că trebuie să luăm acele măsuri care să fie coerente, să fie logice, încât, pe de o parte, să asocieze o reducere a riscului de infectare la nivelul populaţiei, dar în egală măsură să stimuleze rata de vaccinare, pentru că dacă măsurile noastre sunt doar pentru a scădea numărul de cazuri, cum pot să fie anumite măsuri restrictive, dar în niciun fel nu reuşim să creştem rata de acoperire vaccinală, vom avea aceeaşi populaţie receptivă şi susceptibilă la îmbolnăvire în perioada lunilor viitoare, deci situaţia nu se va schimba. Cu cât vom accelera rata de vaccinare, cu atât mai mult îi protejăm pe cei vulnerabili, pe cei care se infectează şi ajung la spital cu forme grave în terapie intensivă şi care îţi pierd viaţa", a declarat Valeriu Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.

Proiectul de lege privind introducerea certificatului "verde" pentru angajaţi a fost deja respins de Senatul României, însă Camera Deputaţilor este cameră decizională în acest caz.