Omul îşi cântăreşte săgeţile în palmă, mai trage o duşcă de bere, îşi ia poziţia în faţa panoului cu ţinta, fixat pe perete, se concentrează... Urmează să arunce de trei ori consecutiv, iar dacă nimereşte, a câştigat runda. Îşi relaxează încheietura, ocheşte şi aruncă...

Cam asta e toată filozofia în darts, cel mai popular sport de pub din lume, care a ajuns, şi încă de mult, şi la Oradea. Numai că, pentru prima oară, în acest week-end se organizează aici o etapă a campionatului naţional de darts, numită Open-ul Oradiei, la care vor putea participa atât profesionişti, cât şi amatori.

Drept la ţintă

Originar din Anglia, jocul de darts este practicat tot mai mult şi în barurile din Oradea. Amatorii spun că în timpul jocului e musai să ai o sticlă de bere pe aproape, iar apoi, cu ceva îndemânare şi noroc, vei nimeri şi ţinta. Câţiva practicanţi au depăşit, însă, stadiul de începători. Şi-au cumpărat board-uri, adică table cu ţinte, dar şi săgeţi profesionale, cu care exersează în fiecare zi, pentru a participa la competiţii în toată ţara.

13 paul gansca.jpgPaul Gânscă (foto), unul dintre pasionaţi, şi-a propus să atragă cât mai mulţi orădeni spre jocul la nivel mare, organizând un concurs naţional chiar la ei acasă. "Am obţinut sprijinul Federaţiei de profil, iar punctele obţinute la competiţie vor conta în clasamentul campionatului naţional", explică orădeanul.

Astfel, pe 27 martie, la Clubul Master din Şoseaua Borşului se vor întrece "în săgeţi" cei mai talentaţi jucători din ţară. Vestea bună pentru cei ai casei este că oricine va putea să se ia în piept cu experţii.

Sportul arcaşilor

Darts-ul a început să fie practicat de arcaşii englezi în Evul Mediu, care îl foloseau ca o metodă de antrenament la scară redusă. Aceştia aruncau cu săgeţile în fundul unui butoi. Cu timpul, varianta a fost îmbunătăţită şi s-a ajuns la ţintele folosite acum, cu secţiuni concentrice a căror nimerire aduce de la 1 la 20 de puncte, fiecare având benzi exterioare şi interioare, care valorează dublul şi respectiv triplul punctelor nimerite.

darts.jpgÎn mijlocul ţintei se află un punct numit Bull's Eye (adică ochiul taurului), care valorează 50 de puncte. Ţinta e aşezată la fix 1,73 de metri de la pământ, iar distanţa de la care jucătorul trebuie să arunce este de 2,37 de metri, niciun centimetru mai puţin.

Sportul se poate practica în mai multe variante, dar întotdeauna jucătorul are la dispoziţie doar trei aruncări. Sistemul de joc cel mai popular este "501", ales şi pentru concursul de la Oradea. "Ambii jucători au din start 501 de puncte şi cel care ajunge primul la zero, prin scăderea punctelor nimerite în ţintă, şi închide printr-o dublă, adică loveşte în benzile din marginea exterioară a ţintei, câştigă aşa-numitul leg, care este ca un fel de game la tenisul de câmp", explică Paul sistemul de joc.

Săgeţi "ascuţite"

Cel dintâi Open al Oradiei va începe vineri cu un antrenament, urmând ca sâmbăta să se dea startul concursului propriu-zis. "Primii clasaţi în campionatul naţional şi-au anunţat prezenţa. Şi Vlad Popa, campionul de anul trecut va veni", spune Paul, membru al Federaţiei de Darts din România, organism în curs de acreditare la Ministerul Sportului. "Joc de numai câteva luni, dar la darts avantajul e că pot câştiga şi începătorii".

Tocmai de aceea, orădeanul se aşteaptă ca sala de la Clubul Master să fie plină de concurenţi şi concurente, căci şi fetele sunt binevenite. Jucătorii se pot înscrie în întrecere chiar şi sâmbătă dimineaţa, contra sumei de 50 de lei.

Meciurile vor fi în sistem cupă, adică eliminatorii, câştigătorii rămânând "la masă", iar competitorii vor fi traşi la sorţi de către Dragoş Dumitrescu, preşedintele federaţiei. "Vrem să dezvoltăm darts-ul în România, iar Paul a reuşit să obţină sponsorizări astfel încât să merite să vină concurenţii din toată ţara", spune Dumitrescu.

Premii din belşug

Când ultimele săgeţi vor fi aruncate, cel mai bun ţintaş va pleca acasă cu 1.300 de lei şi cupa de învingător, iar al doilea clasat va primi 800 de lei. Organizatorii au hotărât să acorde şi câte două premii celor de pe locurile III, în valoare de câte 450 de lei. De altfel, pentru a face competiţia mai tentantă, premiile se acordă până la locul 16.

Pasionaţii spun că la darts aruncarea depinde de concentrare, iar la final totul se reduce la calcule matematice. "Într-o fracţiune de secundă trebuie să calculezi cum să dai de exemplu 170 de puncte. Atunci, dai două triple de 20 şi un bull", explică Paul, care parcă deja îşi şi face socotelile.

Dar până să le şi aplice pe "teren", îşi provoacă posibilii adversari. Fie că sunt profesionişti, fie amatori, să vină să se măsoare: care-i cel mai bun din ţară?...