Ultima gală UNITER pe care am văzut-o de la un capăt la altul a fost cea din 2014. Ţin minte că m-am plictisit îngrozitor. Un generic de trei minute, ca în vremurile de început ale televiziunii, prezentări prea ample ale celor invitaţi pe scenă, speech-uri luuuungi ale premianţilor, ritm lent, leşios, momente artistice ultra-elitiste. După 40 de minute, amfitrionul Ion Caramitru anunţa deja că se află în întârziere.

În sală, morga participanţilor era potrivită pentru o înmormântare regală, cu toate că oamenii din lumea teatrului sunt spirituali, au umor, le place să se joace, ştiu să-şi dea replici şi să se bucure de viaţă. Degeaba! Serul băţoşeniei părea să le fi fost inoculat tuturor la intrare. M-aş bucura tare mult ca ediţia de anul acesta să fie mai jucăuşă, mai dinamică, să aducă mai multe glumiţe şi zâmbete, pentru că, să nu uităm, teatrul este arta supremă de a juca şi de a te juca. 

Premiile UNITER nu sunt ca Premiile Oscar şi nici nu au cum să fie. Spectacolele de teatru nu sunt vizionate de publicul din toată ţara. Cu excepţia celor din breaslă, a criticilor şi a selecţionerilor pentru festivaluri, puţini se pot lăuda că au văzut toate spectacolele nominalizate. Aşa că, pentru publicul larg, premiile UNITER sunt un fel de Eurovision în care e important să câştige ai noştri doar pentru că sunt ai noştri. 

Ca orădean, mă bucur că Oradea e gazda ediţiei din acest an. Frumoasa sală a Teatrului Regina Maria arată bine la TV, iar faptul că atenţia lumii culturale româneşti va fi concentrată aici ne poate şlefui imaginea de orăşel de provincie bonom şi cultural. Sper ca organizatorii galei să le blocheze accesul pe scenă celor intraţi în campanie electorală. Nimic nu este mai enervant decât politicieni care îşi plimbă târtiţa prin teatru ca să-i vadă electoratu’. Locul lor este cel mult în sală. Scena artistică nu trebuie confundată cu cea politică. 

Va primi Richard Balint premiul pentru cel mai bun actor în rol principal? Nu i-am văzut pe contracandidaţi, Florin Piersic Jr. (în spectacolul Vestul Singuratic) şi Marian Râlea (în spectacolul Marmură), aşa că nu pot profeţi nimic. Dar ar fi bine pentru el să îl câştige? În cârcotaşa şi răutăcioasa lume artistică provincială în care trăieşte, ar fi poate mai bine să nu îl primească decât să-şi audă vorbe că a fost o amabilitate din partea juriului faţă de gazde. Dar, dacă îl va câştiga (ceea ce îi urez sincer), poate sta liniştit - acoperire artistică are!

La final, mă roade o curiozitate. Va folosi oare regizorul Ion Ieremia, cel mai aprig detractor al lui Daniel Vulcu, directorul Teatrului Regina Maria, oportunitatea oferită de Gala UNITER pentru a-şi împroşca încă o dată, în public, adversarul de moarte? Ar fi o ocazie unică, de neratat, cu audienţă naţională. Dar pentru asta va trebui mai întâi să ajungă în sală.

Gala UNITER va avea loc luni, de la ora 21, la Teatrul Regina Maria din Oradea și va fi transmisă în direct pe TVR.