Întrucât în luna octombrie va fi evaluată instituţional de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, vizită în urma căreia s-ar putea alege cu calificativul "încredere ridicată" faţă de "încredere", care îl are în prezent, Universitatea din Oradea şi-a pregătit rapoartele de autoevaluare necesare.

Senatul Universităţii a aprobat în şedinţa din această săptămână - de altfel, ultima din acest an universitar - raportul de autoevaluare al instituţiei şi rapoartele celor 19 programe de studii ce vor fi cuprinse în evaluare.

Conform raportului de autoevaluare, punctele tari ale instituţiei de învăţământ sunt diversitatea programelor de studii, amplasamentul geografic al Universităţii, cadrele didactice competente ori relaţiile de colaborare cu mediul ştiinţific naţional şi internaţional.

La polul opus, printre punctele slabe, raportul arată criza financiară a învăţământului românesc, legislaţia incoerentă, lipsa de pregătire a absolvenţilor de liceu şi lipsa unui marketing de promovare a Universităţii printre străini.

Oportunităţile Universităţii sunt, însă, parteneriatele cu mediul de afaceri ori absorbţia de fonduri structurale prin proiecte transfrontaliere, în timp ce pericolele sunt scăderea numărului de candidaţi sau reducerea interesului cadrelor didactice, care s-ar putea reorienta spre domenii mai bine remunerate.

Toate rapoartele vor fi trimise ARACIS la începutul lunii august, urmând ca vizita propriu zisă să aibă loc între 16 şi 18 octombrie.

Rectorul Constantin Bungău a declarat de mai multe ori că obiectivul său pentru anul 2013 este creşterea calificativului Universităţii, ceea ce i-ar putea aduce, de anul viitor, un buget mai mare.